Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata israeliană a izolat nordul Fâșiei Gaza și e gata să pătrundă în forță în următoarele zile. Orașul Gaza City e încercuit

La o lună de la startul războiului dintre Israel și gruparea Hamas, armata israeliană a reușit să izoleze nordul Fâșiei Gaza, în special Gaza City, după lovituri aeriene intense în noaptea de duminică spre luni. Forțele armate ale Israelului au declarat că această etapă "este una semnificativă" și au precizat că au lovit 450 de ținte de-a lungul nopții, reușind să taie aceste legături între nord și sud. Practic, orașul Gaza City este încercuit.

În loviturile de peste noapte din Gaza, armata israeliană a declarat că a ucis și un militant Hamas de rang înalt, identificat ca Jamal Mussa, care ar fi responsabil și de un atac împotriva soldaților israelieni, în Gaza, în 1993.

Armata israeliană a izolat nordul de sudul Fâșiei Gaza

Totodată, Israelul a preluat un avanpost complex deținut de Hamas. În următoarele două zile, Armata ar urma să intre în nordul Fâșiei, iar analiștii se așteaptă ca războiul să se transforme într-o luptă urbană, chiar corp la corp, mai ales după ce militanții palestinieni care au în spate ani buni de pregătire ar putea lupta pur și simplu în stradă, lansând ambuscade din acea rețea vastă de tuneluri.

Dar în aceste condiții, este de așteptat ca numărul victimelor să crească, iar confruntările să devină și mai sângeroase.

Serviciile de telefonie și internet au fost tăiate. A fost practic cea de-a a treia întrerupere la nivelul întregului teritoriu de la începutul războiului, însă a doua zi, acestea au fost restabilite treptat, potrivit companiei palestiniene de telecomunicații Paltel și grupului de promovare a accesului la internet NetBlocks.org. Lucrătorii de asistență spun că întreruperile fac ca totul să fie și mai greu pentru civilii care caută să se adăpostească sau să cheme ambulanțele.

Și apa a fost întreruptă, iar biroul ONU pentru afaceri umanitare a declarat că șapte instalații de apă din Gaza au fost lovite în ultimele două zile și au suferit daune majore. Israelul a redeschis însă două magistrale de apă în centrul și sudul Gazei, după cum a declarat ONU.

Un singur coridor mai este disponibil pentru a trece din nordul în sudul Gazei

Potrivit Armatei, un coridor cu sens unic rămâne disponibil ca rezidenții din Gaza să poată fugi spre sud.

Peste 450 de camioane care transportau ajutoare au primit acceptul să intre în Gaza, dinspre Egipt, începând din 21 octombrie, dar lucrătorii umanitari spun că este insuficient pentru a satisface nevoile din teritoriul care găzduiește aproximativ 2,3 milioane de palestinieni. Dintre aceștia, aproximativ 800.000 au fugit deja. Doar în ziua de duminică au plecat aproximativ 2.000 de oameni pe principala autostradă care leagă nordul de sudul Gazei.

De la începutul războiului, aproximativ 1,5 milioane din cetățeni au părăsit Gaza, adică aproximativ 70% din totalul populației. Mâncarea, medicamentele, combustibilul și apa se epuizează repede, iar școlile administrate de ONU și devenite adăposturi sunt suprapopulate, astfel încât mulți au ajuns să doarmă pe străzi, sub cerul liber.

  • Ministerul palestinian al Sănătății spune că bilanțul este de 10.022 de victime după o lună de război, inclusiv 4.100 de copii și 2.600 de femei, cifră încă neverificată.
  • De partea cealaltă, aproximativ 1.400 de israelieni au murit, majoritatea fiind uciși în acea incursiune din debutul războiului, de pe 7 octombrie.
  • De la începutul ofensivei terestre în Gaza, armata Israelului ar fi pierdut 30 de soldați.

Cifrele marchează o piatră de hotar sumbră în ceea ce a devenit rapid "cea mai ucigătoare rundă de violență" israeliano-palestiniană de la înființarea Israelului în urmă cu 75 de ani, conform AP. În continuare, Israelul promite să elimine Hamas, până la ultimul militant.

Israelul a respins până acum sugestiile SUA, care cereau o pauză în luptă pentru a facilita livrările de ajutor umanitar și eliberarea unora dintre cei 240 de ostatici estimați capturați de Hamas în raidul său. Israelienii au respins, de asemenea, solicitările pentru o încetare temporară a focului din partea țărilor arabe, din ce în ce mai alarmate, inclusiv Iordania și Egiptul.

Niciuna dintre părți nu cedează. În războiul din 1967, Israelul a capturat Ierusalimul de Est, împreună cu Gaza și Cisiordania, iar palestinienii vor toate cele trei teritorii înapoi, pentru a-și crea un stat.

Autoritatea de frontieră din Gaza, controlată de Hamas, a declarat luni că punctul de trecere a frontierei Rafah s-a redeschis doar pentru evacuări de către egipteni și alți străini aflați pe o listă, începând cu 1 noiembrie, conform Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE