Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drama afganilor dați afară din Pakistan. Au ajuns să doarmă în aer liber și nu au mâncare sau apă potabilă

Afganii care au fost dați afară din Pakistan au ajuns să doarmă în aer liber și nu au mâncare și apă potabilă. Iar asta se întâmplă chiar pe teritoriul țării în care s-au întors, dar care nu pare pregătită să îi primească.

Autoritățile din Pakistan au decis, cu puțin timp în urmă, să-i expulzeze pe străinii care ar sta ilegal în țară. Guvernul de la Islamabad a decis că cei peste 1,7 milioane de afgani care se refugiaseră în Pakistan trebuie să plece. Cei care nu acceptă riscă să fie arestați, duși în centre de detenţie câteva zile și apoi expulzaţi în Afganistan. Așa că sute de mii dintre ei au decis să plece, deși nu îi așteaptă nimeni.

Khayal Mohammad, persoană strămutată: ”Solicităm comunității internaționale, nu putem cere guvernului taliban, nu au nimic pentru că nu au fost încă recunoscuți ca guvern, cerem comunității internaționale să acorde atenție situației noastre și să ne ajute cu o casă, un adăpost. Există familii care nu au nimic aici, nici pământ, nici casă, trăiesc doar sub cerul liber, nimeni nu le ajută. Avem nevoie de ajutor.”

Unii dintre afganii obligați să plece au trăit în orașele pakistaneze timp de 17 ani. Când li s-a spus să plece, nu au fost lăsați să ia cu ei nimic din ce aveau. Tot ceea ce aveau rămâne în Pakistan.

Hawa Mohammad, nepoata lui Khayal: ”Plâng pentru că mi-e frig. Noaptea trecută a fost foarte frig și nu am avut nimic care să ne ajute, nici saltea, nici pături, nimic, nici perne, nu avem nimic. Iar la micul dejun am băut ceai, atât, și cu asta trăim acum.”

Afganii părăsesc Pakistanul prin două puncte principale de trecere a frontierei. De cealaltă parte a graniței, talibanii au înființat un fel de tabere pentru ca oamenii să rămână în timp ce așteaptă să fie mutați la locul lor de origine din Afganistan. În zeci de ani de războaie în Afganistan. milioane de oameni au fugit în Pakistan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE