Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul de Stat american poartă convorbiri la Ankara cu omologul său turc

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită în Turcia, a început luni convorbiri la Ankara cu ministrul de externe turc Hakan Fidan pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas, informează AFP.

Vizita secretarului de stat american în Turcia, în cadrul turneului său regional, are loc în contextul în care nemulţumirea faţă de Israel şi Occident s-a făcut simţită în ultimele zile şi pe străzile acestui aliat strategic, dar dificil al Washingtonului.

Duminică, poliţia turcă a recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sute de manifestanţi care s-au adunat în faţa unei baze aeriene ce găzduieşte forţe americane, în sud-estul ţării.

Chiar preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ales să se deplaseze luni într-o regiune izolată din sud-est, decizie care pare să fie un afront la adresa oficialului american, notează AFP.

În prim-planul convorbirilor dintre Blinken şi Fidan se află situaţia din Gaza, căreia secretarul de stat american i-a consacrat şi discuţiile purtate începând de vineri în Israel, în Iordania, Cisiordania, Cipru şi la Bagdad.

Rolul principal al Turciei în această întâlnire este de a "încerca să convingă SUA să pună capăt sprijinului pentru Israel, care îngreunează eforturile de mediere", a declarat pentru agenţia EFE un analist turc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE