„Iubim monarhia, mai ales când nu e la noi acasă”. Este gluma cu care Emmanuel Macron i-a făcut pe parlamentarii britanici să râdă. Președintele Franței este primul lider european care a făcut o vizită de stat în Marea Britanie după Brexit.
Macron a pledat pentru reducerea dependenței de Statele Unite și China, în timp ce Regele Charles a vorbit despre o nouă eră a relațiilor dintre Regatul Unit și Franța.
Macron, primul lider european în vizită în Marea Britanie
Regele Charles: „Franța este unul dintre cei mai puternici aliați ai noștri, dar și o țară pentru care eu și soția mea avem o profundă afecțiune, personal. Aceasta este o relație construită nu doar pe cooperare și fascinație reciprocă, dar și pe o competiție amiabilă și, din când în când, îndrăznesc să spun, pe confuzie."
Cei doi au închinat un pahar în cinstea „unei noi ere” în relațiile dintre Regatul Unit și Franța, suveranul britanic vorbind despre o nouă Antantă. La marele banchet au fost și prințul William și prințesa de Wales.
După banchetul regal, Macron s-a adresat și parlamentarilor de la Londra. El este primul lider european care face o vizită de stat, după BREXIT.
Emmanuel Macron: „Din 2008 - ultima oară când un francez vi s-a adresat - și până acum, Europa s-a schimbat. În primul rând, desigur, pentru că poporul britanic suveran a ales să părăsească Uniunea Europeană în 2016, o decizie pe care o respectăm, deși considerăm că este profund regretabilă."
De față cu premierul britanic Keir Starmer, Macron a făcut apel la reducerea dependenței de America și de China, cu atât mai mult în contextul războiului comercial declanșat de președintele Donald Trump.
Emmanuel Macron: „Trebuie să eliminăm riscurile pentru economiile și societățile noastre. În primul rând, riscul lipsei de inovație. Și acest lucru l-am trăit în ultimul deceniu. Dacă ne comparăm cu Statele Unite, trebuie să eliminăm riscurile pentru țările noastre, cauzate de dependența excesivă atât față de Statele Unite, cât și de China."
Din discursul liderului francez nu au lipsit complimentele, nici glumele.
Emmanuel Macron: „Vă privim cu respect, cu ceva mai mult decât admirație, dar, să nu mă înțelegeți greșit, nu o să merg până acolo încât să spun că Anglia a dat naștere Revoluției Franceze. Totuși, trebuie să mărturisesc că iubim monarhia, mai ales că nu este la noi acasă."
Migrația și colaborarea în cadrul coaliției voluntarilor figurează pe agenda vizitei. Marea Britanie și Franța au fost cele mai vocale susținătoare ale Ucrainei, Macron și Starmer încercând, în repetate rânduri, să tempereze ieșirile lui Donald Trump față de Volodimir Zeleneski, la începutul acestui an.