Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luptele nu se opresc în estul Ucrainei. Orașul Bahmut, transformat în ruine

Alertă de raid aerian în toată Ucraina de Crăciun. În estul țării, bombardamentele nu s-au oprit nici în această zi de sărbătoare. În Bahmut, armata ucraineană a reușit să oprească invazia rusească.

Un raport publicat de Institutul pentru Studiului Războiului arată că, cel mai probabil, armata rusă va încerca să inițieze o pauză tactică. Totuși, este prea devreme pentru a specula dacă ofensiva rușilor a atins un punct culminant sau bombardamentele se vor înteți.

Bahmutul este bombardat de cinci luni. Micul oraș din regiunea Donețk reprezintă un important punct strategic pentru ambele armate. Experții spun că Rusia vrea să cucerească această localitate pentru a putea lansa rachete asupra marilor oraș din regiune.

Bahmutul, o localitate ce număra odată peste 70 000 de oameni, a fost transformat în ruine. Cel mult 10 000 de oameni au mai rămas în oraș și trăiesc fără căldură, lumină și apă.

De Crăciun, Libovi pregătește un terci. De masă de sărbătoare nici nu poate fi vorba. „Fac ceai, terci. Asta mâncăm noi. Nu avem lemne de foc. Suntem nevoiți să cotrobăim zilnic printre ruine, poate găsim ceva pentru aprins focul”, spune ea.

„Caut ceva pentru foc. Cărți, lemne. Sunt adunate dintre ruinele rămase în urma exploziilor. Lemnele s-au uscat și le folosim pentru foc. Așa trăim”, spune, resemnat, un localnic.

Explozii răsună zilnic și în regiunea Harkov. Pe Aleea Gloriei din oraș sunt înmormântați soldații care mor în război. Angajații cimitirului spun că în medie, pe zi, de la 5 până la 10 bărbați sunt duși pe ultimul drum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE