Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupta cu inflația, pasată următorului Guvern. În ultimele trei luni, România a avut cea mai mare rată a inflației din UE

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar premierul și ministrul de Finanțe arată cu degetul către războiul din Ucraina când sunt întrebați cum am ajuns în această situație - mai exact către achizițiile din domeniul Apărării. Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis susțin că economia se va redresa rapid, după alegerile din acest an. Președintele trage însă un semnal de alarmă - după alegeri am putea vedea noi măsuri fiscale luate de Guvern.

De trei luni încoace, România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, peste 7%.

Chiar dacă rata inflației se calculează diferit în fiecare stat membru, media în Uniune este acum de 2,8%. Pentru Guvern, inflația este o sursă de venituri la buget așa că cifrele nu stârnesc îngrijorare, spun analiștii. Premierul și ministrul Finanțelor dau vina pe războiul din Ucraina pentru creșterea inflației .

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”Este un avans față de perioada precedentă, respectiv ianuarie-februarie 2023 de 0,5% din PIB, dar repet, este generat de cheltuielile cu investițiile. Cu echipamentele militare nu aș putea să dau detalii, nici nu știu dacă sunt detalii publice, dar sunt echipamente militare”

Marcel Ciolacu, premier: ”Vreți să vă reamintesc ce inflație am preluat ca prim-ministru? Cu două cifre? Am adus-o într-o zonă rezonabilă. Cu certitudine, până la sfârșitul anului vom avea o inflație de sub 5%”

Marcel Boloș recunoaște ceea ce premierul evită, și anume că viața românilor e mai scumpă și că cele mai mari creșteri de prețuri sunt la alimente. Pentru romani, inflația înseamnă cheltuieli cu 30 chiar 40% mai mari, pentru produsele alimentare de bază.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”Am cumpărat verdețuri tot ce mi trebuie pentru consumul gospodăresc ultima dată cu 500 de lei. Am cumpărat și pentru mama și pentru consumul meu individual. Am cumpărat verdețuri, carne și produse lactate. (Reporter: Cum vi se par prețurile?) Foarte ridicate.”

Întrebat despre faptul că Marcel Boloș a cheltuit 500 de lei la piață, premierul Marcel Ciolacu a răspuns: ”nu a fost cu mine”.

Președintele Klaus Iohannis spune că după alegeri am putea vedea noi măsuri fiscale.

Klaus Iohannis, președintele României: ”În perspectivă, cred că România va performa economic bine și sunt convins că după toate alegerile pe care le vom avea în acest an, vom avea un Guvern care va ști să redreseze rapid și zona de creștere și zona de inflație. Este clar că anumite măsuri ar fi foarte bune, dar sunt greu de luat în an electoral, însă aceste chestiuni sunt conștientizate.”

Comisia Europeană a făcut câteva recomandări Guvernului de la București în privința codului fiscal. Printre măsuri se numără eliminarea cotelor reduse de TVA și introducerea unei cote unice, de 19%, sau a unui impozit progresiv, care are cele mai mari șanse de a fi pus în practică.

Marcel Ciolacu, premier: ”Nu a vorbit nimeni niciodată, nici măcar eu care sunt un fan al impozitării, despre impozitarea progresivă a salariilor, ci a veniturilor cumulate sau a veniturilor excepționale.

De asemenea, în această perioadă se discută la Bruxelles despre reducerea pragului pentru IMM-urile din România, de până la 10 ori. Premierul Marcel Ciolacu susține introducerea unei cote TVA unice începând de anul următor, dar și trecerea la impozitul progresiv.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE