Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carmen Uscatu, fondatoarea asociației ”Dăruiește Viață”, după ce spitalul a primit aprobare: ”Suntem într-un punct foarte bun”

Fondatoarea asociației ”Dăruiește Viață”, Carmen Uscatu, a explicat în direct la Euronews România care au fost principalele piedici pe care le-a avut în procesul obținerii autorizațiilor necesare funcționarii spitalului. 

”A fost o neînțelegere, care între timp a devenit o înțelegere. Din păcate, după ce am spus aici la Euronews, este pentru a doua oară când un ministru acționează după ce noi discutăm astfel de subiecte grave. Prima dată a fost în anul 2020, când ministrul de atunci al Sănătății nu aproba structura pentru secția de radioterapie a aceluiași spital. Atunci iarăși a fost o tărăgănare. 14 pagini pe care le trimisesem ca notă de fundamentare pentru aprobarea acelei structuri erau prea multe, am făcut patru pagini pentru a fi mai ușor de citit, nici la cele patru pagini nu am primit răspuns... Pentru că într-adevăr ceream niște lucruri care nu se mai întâmplaseră în România, respectiv copiii care se tratează acolo să aibă acces la un psiholog, la un nutriționist, la un psihoterapetut. Toate acestea au fost primite”, a explicat Carmen Uscatu. 

Birocrația, un obstacol major 

Fondatoarea asociației ”Dăruiește Viață” a subliniat că birocrația excesivă a fost unul dintre principalii factori care au îngreunat procsul.

”A fost o neînțelegere în care ni se solicitau mereu și mereu hârtii. Niciuna însă nu avea legătură cu calitatea actului medical, cu protocoalele după care vor fi tratați copiii bolnavi de cancer, cu procedurile pe care le va urma personalul medical. Ei cereau copii după facturi, pe care le-am dat, dar pe acele facturi trebuia să existe ”Conform cu originalul”. În acest moment suntem într-un punct foarte bun. Pentru că după ce am primit această aprobare a structurii, prin ordin de ministru, merge la DSP care avizează funcționarea noii clădiri”, a menționat fondatoarea asociației ”Dăruiește Viață”. 

O comisie DSP este așteptată în zilele următoare pentru a face controalele necesare, iar la mijlocul săptămânii viitoare spitalul să primească avizul de funcționare și într-o săptămână copiii se vor putea trata.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE