Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Londra: Dreamachine, vezi arta cu ochii închiși

“Vezi arta cu ochii închiși” este promisiunea noii experiențe de artă imersivă intitulată ”Dreamachine”, care se deschide la Londra.

Un nou proiect creat de un colectiv de artiști, muzicieni și oameni de știință invită oamenii să exploreze potențialul extraordinar al minții.

Datorită luminii stroboscopice și tehnologiei de sunet surround, vizitatorii se pot aștepta să închidă ochii și să vadă în fața lor modele colorate, forme, peisaje sau valuri abstracte.

Știința din spatele mașinii de vise

Sunetul surround și luminile ambientale sunt menite să creeze impresii vizuale în mintea participanților, care sunt percepute diferit de la o persoană la alta.

Unii văd blocuri unice de culori, alții văd modele mici.

Dreamachine se bazează pe o teorie inventată de neurologul britanic William Gray Walter (1910-1977) numită „revelație prin pâlpâire”.

El a descoperit că luminile strălucitoare intermitente pot crea halucinații vizuale. Oamenii de știință le numesc halucinații induse stroboscopic.

Conform teoriei sale, lumina pâlpâitoare impune o bătaie în ritmul creierului, în special în partea sa vizuală.

”Ceea ce se întâmplă în Dreamachine este că lumina se antrenează cu acest ritm alfa natural al creierului. Este, de asemenea, un ritm pe care avem tendința de a-l observa în creier atunci când oamenii se simt relaxați. Și făcând asta, în moduri pe care, trebuie să recunosc, încă nu înțelegem complet, iau naștere aceste experiențe vizuale pe care le au oamenii”, spune Anil Seth, un neurolog implicat în proiect.

Datorită acestei experiențe, Seth speră să înțeleagă mai multe despre creierul nostru.

Ce presupune experiența?

Când participanții intră în Dreamachine, li se dă o pătură și li se cere să se întindă pe o canapea într-o cameră rotundă.

Sala este proiectată de Colectivul Assemble și poate conține până la 30 de persoane.

Sesiunea începe cu o introducere de cinci minute a ceea ce se va întâmpla, după care începe experiența completă de 20 de minute.

Oamenii sunt liberi să plece dacă experiența este prea intensă sau se simt rău.

Sesiunea prezintă un puternic peisaj sonor surround de 360 ​​de grade, compus de producătorul de muzică electronică, Jon Hopkins.

”A fost compus în stereo, iar apoi, treptat, în ultimul an, l-am amestecat în diferite spații cu tot mai multe difuzoare, iar acum sunt 86 de difuzoare în acest spațiu. Deci, este cel mai imersiv sunet posibil", a explicat Hopkins.

După experiență, vizitatorii pot petrece timp într-un spațiu de reflecție, pentru a vorbi despre experiența lor cu membrii personalului.

De asemenea, pot desena ceea ce au văzut și pot răspunde la un chestionar despre experiența lor.

”Dreamachine” rulează în perioada 10 mai până pe 24 iulie la Londra și va fi disponibil și în Cardiff, Belfast și Edinburgh, ca parte a Unboxed, un festival de artă care se desfășoară în toată Marea Britanie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE