Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Locuitorii din Roma, îngrijorați de numărul turiștilor. 30 de milioane de oameni sunt așteptați să viziteze orașul, numai în acest an

Anul acesta, autoritățile italiene se așteaptă la un număr record de turiști, în special în Roma. Dar pe de altă parte locuitorii capitalei sunt îngrijorați cu privire la perturbări ale transportului în comun, care este oricum deficitar.

Localnicii nu sunt încântați de valul de turiști

Potrivit Institutului Național de Turism din Italia, primul trimestru din 2023 a înregistrat o creștere impresionantă a numărului de turiști veniți din toată lumea: între ianuarie și martie 2023, procentul a fost cu +86% față de aceeași perioadă din 2022.

Gianluca De Gaetano, directorul Asociației Hoteliere din Roma: ”Revenirea fluxului turistic a început de la Paștele din aprilie 2022. După începutul acestei veri, tendința de creștere a început să se confirme, să se consolideze, iar acum avem performanțe mai mari decât cele din 2019, care a fost anul de aur pentru turismul din Roma și Italia.”

30 de milioane de turiști sunt așteptați să viziteze orașul Roma numai în acest an, o perspectivă pozitivă pentru domeniul Horeca. Totuși, aceasta s-ar putea transforma într-un coșmar pentru locuitori, având în vedere starea precară a serviciilor publice.

Alessandro Onorato, consilier pentru turism la Roma: ”Anul acesta am putea ajunge aproape de 30 de milioane de turiști. 30 de milioane de turiști, dar organizați așa cum sunt acum, adică într-o manieră complet ocazională. Acest lucru se datorează faptului că administrația anterioară a crezut că este suficient să aibă Colosseumul, Panteonul, Fontana di Trevi, și astfel nu a fost nevoie să investească în serviciile capitalei, astfel încât turismul a devenit supra-turism.”

Transportul public, subdimensionat

Transportul public a fost întotdeauna unul dintre punctele cele mai slabe ale capitalei italiene și se confruntă cu un deficit major. Cu doar două linii principale de metrou și cu ambuteiaje zilnice, transportul public este subdimensionat, adesea lent și supus întârzierilor și grevelor.

Donatella Pirosi, localnică: ”Este încă devreme, nu este ora de vârf. În scurt timp va fi haos aici, la stația de metrou Colosseum. De fapt, când mă întorc de la serviciu, nu voi lua metroul aici, nu pot să-l iau. Este imposibil, trebuie să-l iau la Circo Massimo, sau chiar mai departe, la San Giovanni. Nu ai cum să te plimbi pe aici în orele de vârf, pentru că este foarte plin.”

Maria Confidenti, locuitoare din Roma: ”Poate că ar fi mai bine să nu se reducă transportul public, ci să se mărească frecvența, deoarece oamenii încă mai lucrează, chiar dacă nu sunt studenți vara, deoarece școlile sunt închise, există încă mulți oameni și sunt mulți turiști. Câteva autobuze în plus nu ar strica.”

Potrivit Institutului Național Italian de Turism, Statele Unite reprezintă piață principala, în ceea ce privește pasagerii care călătoresc cu avionul în Italia, cu 26,3% din totalul străinilor prognozat pentru trimestrul de vară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE