Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Livrările de petrol rusesc spre Europa, întrerupte prin Ucraina. Care sunt țările afectate

Publicat de: Euronews

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei țări europene începând cu data de 4 august. Măsura a fost adoptată deoarece nu a putut fi efectuată o tranzacție bancară pentru drepturile de tranzit datorate Ucrainei din cauza sancțiunilor aplicate grupului rus Transneft, responsabil cu transportul de hidrocarburi.

Reprezentanții Transneft au precizat că au plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie. Banii au fost, însă returnați, șase zile mai târziu deoarece plata nu a fost procesată. Tranzacția a fost intermediată de banca rusească Gazprombank care a anunțat că suma a fost returnată din cauza restricțiilor impuse de Uniunea Europeană, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Drept urmare, compania ucraineană UkrTransNafta "a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august", potrivit oficialilor Transneft.

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc. Ungaria, printre țările afectate

Au fost întrerupte livrările de petrol realizate prin intermediul unei ramuri sudice a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina. Acesta deservește trei țări europene fără ieșire la mare; Ungaria, Cehia și Slovacia.

În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili de petrol pe zi celor trei state.

În schimb, Polonia și Germania primesc în continuare petrol rusesc printr-o altă ramură a oleoductului Drujba care trece prin Belarus. Livrările ”"se derulează în mod normal", a precizat Transneft.

În ciuda războiului declanșat de Rusia în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, petrolul și gazele rusești sunt livrate în continuare prin Ucraina spre Uniunea Europeană, având în vedere că mai multe state membre UE sunt dependente de hidrocarburile rusești.

În iunie, Uniunea Europeană a aplicat un embargo progresiv privind petrolul rusesc. Importurile de petrol rusesc prin intermediul navelor ar urma să fie oprite în următoarele șase luni. În schimb, aprovizionarea cu petrol rusesc prin oleoductul Drujba au fost autorizate să continue "temporar".

Aceasta este o concesie făcută premierului Viktor Orban, în condițiile în care Ungaria depinde în proporție de 65% de petrolul rusesc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE