Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 78: Deminarea Ucrainei după invazia rusă va dura între 5 şi 10 ani

Guvernul de la Kiev s-a declarat convins că regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va fi „eliberată” în cele din urmă de armata ucraineană, după ce autorităţile proruse instalate aici de către Moscova au anunţat anterior că plănuiesc să ceară alipirea la Rusia.

Consilierul prezidenţial de la Kiev Mihailo Podoleak a condamnat pe Twitter decizia noilor conducători ai administraţiei civile şi militare a regiunii Herson, pe care i-a numit „gauleiteri”, făcând astfel aluzie la conducătorii de district nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE 19.00 Ministerul ucrainean al Apărării: Rusia concentrează forţe în Insula Şerpilor

Rusia încearcă să-şi sporească prezenţa militară în Insula Şerpilor pentru a bloca comunicaţiile maritime ale Ucrainei, a declarat joi într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, citat de agenţia de presă Unian.

Ameninţarea atacurilor cu rachete de croazieră din Marea Neagră asupra unor instalaţii militare şi civile din Ucraina persistă în continuare, a subliniat el.

"În zona de operaţiuni din Marea Neagră, ocupanţii iau măsuri pentru a-şi creşte prezenţa militară în Insula Şerpilor, iar în teritoriile ocupate din Ucraina pun în aplicare tactici de teroare împotriva populaţiei civile", a menţionat purtătorul de cuvânt citat.

UPDATE 18.30 Armata ucraineană anunţă lupte grele în Donbas şi recunoaşte unele cuceriri teritoriale ale Rusiei

Forţele ruse şi-au înteţit atacurile în estul Ucrainei şi aparent ar fi înregistrat câteva cuceriri teritoriale în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene, informează joi dpa.

Regiunea estică Donbas este principala ţintă a forţelor militare ruse, de când acestea au invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Protejarea republicilor separatiste proruse din estul Ucrainei a fost motivul oficial formulat de Kremlin pentru declanşarea "operaţiunii militare speciale". Cu câteva zile înainte să înceapă războiul, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut aceste republici ca fiind independente, provocând furia Kievului şi critici ferme din partea comunităţii internaţionale.

UPDATE 17.00 Putin susţine că Occidentul sacrifică restul lumii şi suferă în urma sancţiunilor mai mult decât Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi Occidentul că sacrifică restul lumii pentru a-şi menţine dominaţia globală, inclusiv prin sancţiunile împotriva Rusiei care creează o criză planetară, relatează agenţiile AFP şi EFE.

''Aceste sancţiuni provoacă în mare măsură o criză globală. Autorii lor, ghidaţi de ambiţiile lor gonflate şi orbiţi de rusofobie, aplică o lovitură mult mai dură propriilor interese naţionale, propriilor economii şi prosperităţii propriilor cetăţeni. Vedem acest lucru în primul rând printr-o inflaţie puternică în Europa, care se apropie de 20% în unele ţări''
, a spus Putin la o discuţie pe teme economice cu membrii guvernului rus.

UPDATE 16.30 Dmitri Medvedev: Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei riscă să declanşeze un conflict Rusia-NATO

Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei de SUA şi aliaţii lor riscă să declanşeze un conflict între Rusia şi NATO, a avertizat joi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, un conflict al Occidentului cu NATO riscă să se transforme într-un război nuclear total.

"Pomparea de arme în Ucraina de către ţările NATO, antrenarea soldaţilor ucraineni să folosească echipamente occidentale, trimiterea de mercenari şi exerciţiile ţărilor Alianţei din apropierea graniţelor noastre sporesc probabilitatea unui conflict direct şi deschis între NATO şi Rusia", a scris Medvedev pe Telegram.

UPDATE 15.30 Deminarea Ucrainei după invazia rusă va dura între 5 şi 10 ani

Operaţiunile de deminare pe întregul teritoriu ucrainean după invazia rusă vor dura între cinci şi zece ani, a declarat Oleh Bondar, şeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgenţă al Ucrainei, citat miercuri de agenţia locală Ukrinform, relatează EFE.

''Din experienţa internaţională, recuperarea minelor poate dura între 5 şi 10 ani'', a menţionat Bondar, în opinia căruia una dintre consecinţele majore negative ale invaziei ruse din Ucraina o reprezintă contaminarea masivă a teritoriului şi localităţilor cu explozibili, inclusiv cu dispozitive interzise de convenţiile internaţionale.

UPDATE 14.30 Ucraina cere să i se "rezerve" un loc în UE, chiar dacă negocierile de aderare vor dura mult timp

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a cerut joi ca un loc să fie "rezervat" pentru ţara sa în Uniunea Europeană (UE), chiar dacă negocierile de aderare ar urma să dureze timp îndelungat, informează AFP.

"Auzim foarte des că Ucraina aparţine familiei europene şi că la ora actuală este important să fie rezervat acest loc. Nu vorbim propriu-zis de aderarea Ucrainei la UE cât mai repede posibil, însă este foarte important pentru noi să rezervăm acest loc pentru Ucraina pentru ţară în UE”, a declarat Kuleba la televiziunea publică germană, la începutul unei vizite în Germania.

Kievul şi-a depus candidatura la aderare în UE pe 28 februarie, la câteva zile după declanşarea invaziei ruse, însă unele ţări membre occidentale sunt rezervate, inclusiv asupra acordării pentru Ucraina a unui statut de ţară candidată, dorind să evite o procedură de aderare accelerată.

UPDATE 13:15 Dmitri Medvedev: Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei riscă să declanşeze un conflict Rusia-NATO

Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei de către SUA şi aliaţii lor riscă să declanşeze un conflict între Rusia şi NATO, a avertizat joi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, un conflict al Occidentului cu NATO riscă să se transforme într-un război nuclear total, relatează AGERPRES, citând Reuters.

„Pomparea de arme în Ucraina de către ţările NATO, antrenarea soldaţilor ucraineni să folosească echipamente occidentale, trimiterea de mercenari şi exerciţiile ţărilor Alianţei din apropierea graniţelor noastre sporesc probabilitatea unui conflict direct şi deschis între NATO şi Rusia”, a scris Medvedev pe Telegram. „Un asemenea conflict prezintă riscul de a se transforma într-un război nuclear deplin. Acest lucru ar fi un scenariu dezastruos pentru toţi”, a adăugat el.

UPDATE 12:55: Cel puțin trei morţi şi 12 răniţi într-un atac rus asupra unui oraş din nord-estul Ucrainei

Un atac aerian rus asupra oraşului Novgorod-Siverskîi, în nord-estul Ucrainei, s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi 12 răniţi, în noaptea de miercuri spre joi. Anunțul a fost făcut de serviciile locale de urgență, informează AFP, preluată de AGERPRES.

„Astăzi, între orele 00:10 şi 00:23, duşmanul a întreprins un atac aerian, probabil dintr-un bombardier Su-30SM”, au anunţat, la rândul lor, într-un comunicat, forţele ucrainene.

Novgorod-Siverskîi, care număra înainte de război 15.000 de locuitori, se află la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Rusia.

Bilanț rar prezentat de oficiali ucraineni

Un număr de 561 de soldaţi din Garda Naţională a Ucrainei, din care face parte în special regimentul Azov blocat în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse. Anunțul a fost făcut miercuri de şeful acestei instituţii, Oleksii Nadtotci. Totodată, 1.697 de membri ai Gărzii Naţionale au fost răniţi, notează AGERPRES.

Datele reprezintă un bilanţ rar oferit de un oficial ucrainean privind pierderile militare înregistrate de la începutul războiului, Ministerul Apărării din Ucraina şi Ministerul Apărării din Rusia refuzând în general să comunice propriile pierderi.

Primul militar rus acuzat de crime de război va fi judecat în Ucraina

Un militar rus în vârstă de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul reprezentant al forţelor armate ruse care va fi judecat pe teritoriul ucrainean, a anunţat miercuri procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova.

Potrivit anchetei procuraturii, la 28 februarie, Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

Progrese privind garanțiile de securitate

Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că se înregistrează progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională. „Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare”, a afirmat el miercuri seară în discursul său video zilnic.

Garanţiile de securitate internaţională s-au numărat printre subiectele discutate la reuniunea G7 de duminică la care Ucraina a participat pentru prima dată.

O luptă de 100 de ani

Cancelarul federal german, Olaf Scholz, a declarat că Ucraina va trebui „să se lupte timp de 100 de ani” cu consecinţele războiului actual, făcând o paralelă cu efectele celui de-al Doilea Război Mondial în ţara sa.

„Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt încă descoperite astăzi şi că alertele cu bombă continuă”, a afirmat Scholz într-o conferință de presă susținută la Berlin.

Susținere din partea Slovaciei și Poloniei

Slovacia şi Polonia cer ca Ucrainei să i se acorde rapid statutul de candidată la aderarea la UE. Preşedinta slovacă Zuzana Caputova şi omologul ei polonez Andrzej Duda au afirmat că vor vizita împreună statele blocului comunitar care s-au arătat sceptice faţă de aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Rusia, o amenințare la adresa ordinii mondiale

Șefa Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că Rusia este „amenințarea cea mai directă” la adresa ordinii internaționale ca urmare a invaziei în Ucraina, dar și a „pactului său îngrijorător cu China”. Potrivit France24.com, ea se află la Tokyo, alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru ciclul anual de discuții Japonia-UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE