Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

LIVE UPDATE: Războiul din Ucraina, ziua 114. Cancelarul Olaf Scholz consideră că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea „dura foarte mult'

Distrugerile și numărul de victime din Mariupol, orașul de pe coasta de nord a Mării Azov, indică abuzuri grave ale drepturilor omului, conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite. Michelle Bachelet, șefa Înaltului Comisariat Pentru Drepturile Omului al ONU, spune că tragedia Ucrainei este departe de a se fi terminat.

Bachelet a declarat că între februarie și sfârșitul lunii aprilie, orașul Mariupol a fost, probabil, cel mai periculos loc din Ucraina. Orașul-port este un punct strategic și este acum controlat de forțele Rusiei. Ea a prezentat un raport actualizat al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

Observatorii ONU care nu au putut ajunge la Mariupol din cauza problemelor de securitate, au adunat informații de la persoane care au părăsit orașul și de pe imaginile din satelit.

Statutul de candidat al Ucrainei la UE: Zelenski salută o „decizie istorică''

UPDATE 14.10: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat vineri „decizia istorică" a Uniunii Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina.

„Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică", a scris Zelenski pe Twitter.

Regele Belgiei: „Simt speranţă că lupta se va termina curând, că vom putea reconstrui o Ucraină prosperă şi liberă”

UPDATE 13.30: Regele Belgiei, Philippe, şi-a exprimat speranţa, vineri, că războiul din Ucraina se va încheia curând, punctând că susţinerea Occidentului va continua şi după acest moment.

ONU: Situaţie umanitară este „extrem de alarmantă'' în Donbas

UPDATE 12.20: Situaţia umanitară din Ucraina, după aproape patru luni de invazie rusă, este „extrem de alarmantă'', a semnalat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite, în timp ce luptele dintre armata ucraineană şi cea rusă continuă să facă ravagii în estul ţării, relatează AFP.

„Situaţia umanitară pe întreg teritoriul Ucrainei, în special în estul Donbas, este extrem de alarmantă şi continuă să se deterioreze rapid'', afirmă Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha), într-un comunicat.

SUA şi UE îndeamnă Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene

UPDATE 10.30: SUA şi Uniunea Europeană au îndemnat joi Rusia să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale care sunt stocate acolo şi a atenua astfel criza alimentară mondială.

Moscova „ar trebui să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război", a subliniat secretarul pentru agricultură al SUA, Tom Vilsack, în timpul unei conferinţe de presă după discuţii la ONU.

„Acesta este un lucru serios, noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă", a insistat el.

CE urmează să recomande acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

UPDATE 09.00: Se aşteaptă ca, în cursul zilei de vineri, Comisia Europeană să se pronunţe în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova.

O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE urmează să fie aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a aflat agenţia germană de presă din cercurile Comisiei.

Principalele evenimente:

Preşedintele Macron este pregătit pentru discuţii cu Vladimir Putin, în anumite circumstanţe

Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit să călătorească la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, însă în anumite condiţii, transmite Agerpres.

„Cred că o călătorie în Rusia astăzi necesită condiţii prealabile, adică gesturi din partea preşedintelui Putin. Nu voi merge acolo pur şi simplu", a declarat preşedintele Macron pentru postul TF1 în timpul vizitei de joi la Kiev.

Cancelarul Olaf Scholz consideră că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea „dura foarte mult''

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea „dura foarte mult timp", dar că efortul ar merita deoarece perspectiva ar da speranţă populaţiei.

Într-o declaraţie pentru postul public ZDF în timpul vizitei efectuate la Kiev alături de alţi lideri europeni, Scholz a spus că nu este posibil să se speculeze cât timp va dura aderarea Ucrainei la UE.

„Dar merită, acesta este mesajul", a subliniat şeful executivului german.

Morţi şi răniţi după un atac aerian asupra unei clădiri în care se aflau civili în oraşul Lisiciansk

Un atac aerian a lovit joi o clădire în care se aflau civili în oraşul Lisiciansk din estul Ucrainei unde au loc lupte sângeroase, ucigând cel puţin patru persoane şi rănind alte şapte, a anunţat joi seara guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, pe Telegram.

Guvernatorul a spus că un alt atac aerian a lovit tot joi o clădire a sanatoriului din Lisiciansk şi a distrus-o, posibil cauzând alte victime.

„Se pare că sunt persoane prinse sub dărâmături", a spus Gaidai cu referire la al doilea atac, adăugând că operaţiuni de salvare sunt în curs la faţa locului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE