Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu: ”Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra”

Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, a estimat joi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP.

"Dacă trebuie să ne apărăm singuri, ne vom apăra singuri. Dacă este posibil să mobilizezi 'gentili' (ne-evrei), este bine. Însă dacă noi nu ne vom proteja singuri, nimeni nu ne va proteja", a spus Netanyahu.

Prim-ministrul israelian a făcut aceste declaraţii în timp ce primea supravieţuitori ai genocidului nazist, ce vor participa duminică la memorialul Holocaustului, Yad Vashem, la ceremoniile de Yom HaShoah, Ziua anuală de comemorare a Holocaustului.

Războiul devastator lansat de Israel în Fâşia Gaza ca represalii la atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian, pe 7 octombrie, suscită din ce în ce mai multe critici în întreaga lume.

Evocând mişcarea studenţească de solidaritate cu palestinienii, în campusurile americane, Netanyahu a denunţat săptămâna trecută manifestaţii "oribile" şi "hoardele antisemite" care "îndeamnă la distrugerea Israelului" şi "atacă studenţi şi profesori evrei".

Netanyahu se confruntă de asemenea cu opoziţia internaţională afişată - printre care cea a SUA, aliatul istoric al Israelului - faţă de intenţia sa declarată de a întreprinde o ofensivă de amploare asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, devenit refugiu pentru un milion şi jumătate de palestinieni, majoritatea strămutaţi din calea războiului.

Netanyahu, despre ofensiva Israelului în Gaza

Prim-ministrul israelian consideră indispensabilă această ofensivă pentru a "anihila" Hamas, însă ONU şi numeroase ţări alertează asupra unui carnagiu.

"Vom face tot ce este necesar pentru a câştiga şi a-i învinge pe inamicii noştri, inclusiv la Rafah", a mai spus Netanyahu joi.

Mai devreme joi, preşedintele israelian Isaac Herzog a denunţat o "terifiantă resurgenţă a antisemitismului" în lume şi mai ales în SUA, unde, potrivit lui, "universităţi reputate, centre istorice ale culturii şi educaţiei", sunt "contaminate de ură şi de antisemitism".

În aceste campusuri americane, "noi vedem cu oroare cum atrocităţile din 7 octombrie împotriva Israelului sunt celebrate şi justificate", a continuat Herzog, cu referire la atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE