Alegerile prezidențiale 2024 – primul tur au loc pe 24 noiembrie. Peste 18 milioane de alegători sunt înscriși pe listele permanente și sunt așteptați la urne pentru a vota în scrutinul pentru alegerea Președintelui României.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.
Prezența la vot a depășit 50% la ora 19.30
Cu o oră și jumătate înainte de închiderea urnelor, prezența la vot a depășit 50%. Au votat până acum 9.053.911 de alegători.
În continuare, la multe secții de votare din România sunt cozi.
Zeci de sesizări legate de incidente la vot
80 de incidente au fost sesizate de la deschiderea secțiilor de vot. Mai mult de jumătate dintre ele au fost confirmate de polițiști.
Aceștia au dat și 34 de sancțiuni pentru încălcarea legii. 7 dintre acestea au fost amenzi, iar restul avertismente.
Au fost deschise și opt dosare penale.
„Au fost aplicate 80 de sancțiuni contravenționale, respectiv 56 de avertismente și 24 de amenzi în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracțiuni”, arată MAI, într-un comunicat de presă.
Surse politice și Euronews România: Favoritul sondajelor, primul la jumătatea zilei. Diferențele între următorii clasați, în marja de eroare
Surse politice, care lucrează cu una dintre cele patru case de sondaje acreditate să producă exit-poll-uri, confirmă clasarea pe primul loc a favoritului din sondajele realizate în campania electorală, la jumătatea zilei de votare.
Diferențele dintre cei trei candidați de pe locurile doi, trei și patru sunt în marja de eroare.
Estimările nu acoperă voturile din diaspora, unde, conform acelorași surse, lucrurile ar sta ușor diferit față de momentul iunie 2024, când anumite partide considerate de extremă dreapta au câștigat în majoritatea țărilor.
Conform unor alte surse Euronews România, același candidat ar fi pe primul loc în cel puțin două dintre cele patru sondaje de tip exit-poll, care acoperă această rundă electorală.
În fiecare dintre aceste sondaje, pe locul al doilea ar fi un candidat diferit.
Aglomerație la mai multe secții de votare din București
Este aglomerație la secțiile de votare din București. La liceul Tudor Vladimirescu, de exemplu, oamenii stau la coadă mai mult de o oră pentru a putea vota.
Față de restul țării, în Capitală alegătorii trebuie să pună ștampila nu doar pe buletinul de vot pentru prezidențiale, ci și pe alte 3 buletine, cu întrebările de la referendum. Lucru care face ca procesul electoral să decurgă mai greu.
Kelemen Hunor: România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la prezidențiale, a votat duminică în localitatea natală Cârţa, din judeţul Harghita. Fostul vicepremier și-a exprimat speranța România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor şi care va reda speranţa fiecărei familii.
„Astăzi e primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească. (...) România are nevoie de un preşedinte care este de partea oamenilor, care asigură securitatea, aş putea să spun preşedinte protector, care are capacitatea de a asigura securitatea pentru fiecare om, va reda speranţa pentru fiecare familie şi se va ocupa, în primul rând, de problemele legate de declinul demografic, fiindcă asta este problema cea mai importantă a României”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.
De asemenea, Kelemen a spus că este important ca oamenii să meargă la vot, fiindcă este un drept care trebuie folosit, iar decizia este în mâna cetăţenilor.
Alexandra Bertalan-Păcuraru: Am votat pentru pace, stabilitate, bunăstare
Alexandra Bertalan-Păcuraru, candidat în alegerile prezidenţiale, i-a îndemnat pe alegători să se prezinte la urne „în număr mare”.
„Am votat pentru pace, pentru stabilitate şi pentru bunăstarea tuturor românilor. Am votat pentru siguranţa copiilor noştri, aici, în societate: să se dezvolte frumos, să fie protejaţi şi să fie iubiţi necondiţionat. Ieşiţi la vot în număr mare! Puterea este în mâinile voastre", a spus Alexandra Bertalan-Păcuraru, coordonatorul naţional al Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională, într-un mesaj video pe Facebook.
Călin Georgescu: Am votat pentru cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi
Călin Georgescu, candidat independent la prezidenţiale, a afirmat că a votat duminică pentru „cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi”, adăugând că ”votul nu e doar un simbol al democraţiei, e credinţă în oameni”.
„Nu am votat pentru mine, am votat pentru cei nedreptăţiţi, pentru cei umiliţi, pentru cei care simt că nu contează în această lume şi tocmai ei contează”, a declarat Călin Georgescu, la ieşirea de la urne, potrivit Agerpres.
George Simion, după votul soției sale: „Am votat cu gândul la un viitor mai bun”
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, i-a îndemnat pe „toți românii de bună credință să meargă la vot”. După ce și-a însoțit soția la secția de votare, deputatul a precizat că a votat „cu gândul la un viitor mai bun”.
„Am votat cu gândul la un viitor mai bun. (...) Votul la Roma a fost extrem de bine organizat. Îi felicit pe cei care s-au ocupat de secțiile din diaspora, însă, din păcate, s-au constatat niște fraude și aș vrea ca aceste fraude să se rezolve astăzi. Nu poți avea buletine ștampilate dinainte și nu poți avea oameni care intră câte doi în cabina de vot.
Am văzut acest lucru astăzi în mai multe secții din mediul rural din România. Să îi lăsăm pe români să decidă, fără manipulare, fără sondaje falsificate ca să ridice un candidat fără șanse sau altul. Să votăm pentru toți românii”, a precizat George Simion.
Întrebat câte procente crede că va obține la scrutin, Simion nu a putut face o estimare pentru că nu știe dacă încalcă legislația.
„Nu cred că e normal să fac o estimare. Nu știu dacă nu încalc legislația electorală. Vreau doar să îndemn românii să voteze, să îndemn tinerii să voteze pentru că viitorul este al lor și țara noastră, România, e țara lor. (...)
Nu avem nicio emoție. Rugăm toți românii de bună credință să meargă la vot cu încredere..
Am ales să votez în diaspora pentru a arăta românilor din diaspora că îi respectăm și că noi nu îi considerăm nici trădători și nici necalificați. Noi apreciem experiența pe care românii din diaspora au dobândit-o și vrem alături de noi să punem bazele României de mâine”, a mai precizat el.
Silviu Predoiu: „Am votat cu încredere în puterea democraţie”
Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Liga Acţiunii Naţionale, a afirmat că a votat cu încredere în puterea democraţiei.
Fostul șef al Serviciului de Informații Externe i-a îndemnat pe români să voteze duminică, pentru a-şi face vocea auzită.
"Astăzi am votat cu încredere în puterea democraţiei. Îndemn pe toţi cetăţenii să vină la urne şi să îşi facă vocea auzită. Viitorul ţării noastre depinde de fiecare dintre noi", a scris Silviu Predoiu, pe pagina sa de Facebook.
El a votat la Şcoala Generală nr. 128 din Capitală.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu a votat
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu declară că a votat pentru o "Românie respectată", subliniind că este un "moment de răscruce", cu perioadă "extrem de complicată", context în care e nevoie de profesionişti care să ne reprezinte.
"În primul rând, pentru un vot pentru o Românie respectată. Îi rog pe români să vină la vot, este un moment crucial, pe care îl vom trece ca ţară, ca familii şi ca cetăţeni. Fac acest apel pentru o atitudine civică cât se poate de aplicată, este un moment de răscruce, va fi o perioadă extrem de complicată, avem nevoie de oameni profesionişti care să ne reprezinte. Şi un ultim cuvânt: tot respectul pentru ceilalţi candidaţi, pentru că şi-au asumat un astfel de demers, care este extrem de important", a precizat Diaconescu, după ce a votat, duminică, la Colegiul Naţional "Cantemir Vodă".
Întrebat dacă a votat şi la referendumul organizat de Primăria Capitalei şi de Consiliul General, Diaconescu a spus că da, menţionând că organizarea Bucureştiului reprezintă un "demers asumat".
Traian Băsescu a votat la alegeri: „Să ştiţi că nu mă duc în Congo. În turul întâi este de fapt finala”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut, duminică, un apel către români să vină la vot, argumentând că în turul întâi al alegerilor prezidenţiale este de fapt „finala”.
„Mă aştept să vină oamenii să voteze pentru că, de fapt, turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala. (...) Să ştiţi că nu mă duc în Congo. Doar am ameninţat”, a declarat Băsescu la Colegiul „Aurel Vlaicu” din Capitală, unde şi-a exercitat dreptul de vot.
Întrebat ce mesaj are pentru români, el a răspuns: „Să voteze!”.
„Sunt convins că românii vor ieşi la vot şi vor alege bine. În primul rând că avem Opoziţie. Că în momentul de faţă sau de patru ani nu avem Opoziţie, ceea ce e foarte grav. De trei ani”, adăugat fostul preşedinte.
El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că se adaptează noilor schimbări politice: „Ne adaptăm noi la încălzirea globală, darămite unor schimbări politice. Încălzirea globală e inevitabilă, cea politică o pot corecta oamenii cu votul”.
Fostul şef de stat a precizat că îşi doreşte ca Parlamentul „să aibă un număr suficient de parlamentari aflaţi în Opoziţie” şi totodată să se revină în Bucureşti la situaţia administrativă de dinainte de anul 2000.
„În ceea ce priveşte referendumul, este absolut corect să se revină la forma de dinainte de anul 2000, când administrarea Bucureştiului se făcea de către Primăria Generală, iar primarii de sector executau programele stabilite de Consiliul General. Cred că e corect", a precizat el.
Întrebat dacă a fost deranjat că a stat la coadă în secţia de vot, Băsescu a arătat că a fost surprins de un cetăţean: „Nu m-a deranjat. M-a surprins un cetăţean de prin înăuntru care nu pare cel mai potrivit să fie într-o secţie de votare într-o zi de vot. Poate în altă parte”.
Traian Băsescu a venit la vot împreună cu soţia sa, Maria.
Elena Lasconi a votat în primul tur al alegerilor prezidențiale
Candidata USR la alegerile prezidențiale din 2024, Elena Lasconi, și-a exercitat dreptul de vot în primul tur, duminică dimineața, la Colegiul Tehnic Mihai Bravu din București.
Elena Lasconi a votat doar pentru alegerile prezidențiale, deoarece nu are buletin de București dar a precizat că la referendumul organizat de Nicușor Dan va vota doar soțul său: „Soțul meu va vota la referendum”, a precizat aceasta.
Elena Lasconi a explicat că a votat cu gândul la o Românie în care toți cetățenii să aibă oportunități egale.
„Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o șă0și va face bagajul să plece în altă țară, într-o țară în care să fucnționeze instituțiile statului, într-o țară să ai parte de o școală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fii tratat. Am votat cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba în 1989 și că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți, nu doar pentru unii!”, a declarat Elena Lasconi.
Lasconi a recunoscut că a avut emoții înainte de a vota: „De ieri a fost așa o presiune pe mine. Toată lumea îmi scria câte emoții are, dar nu se gândea deloc la emoțiile mele. Simt că astăzi putem să facem o schimbare majoră pentru România. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea.”
Cu un zâmbet larg pe față, Elena Lasconi a venit la secția de votare cu ceai și cafea pentru membrii comisiei de votare și a făcut o glumă cu privire la potențialele fraude electorale.
„Le-am adus cafea, ceai și prăjituri fără blat. E important asta! Fără blat!”, a menționat Elena Lasconi.
Mircea Geoana a votat în primul tur al alegerilor prezidențiale
Mircea Geoana, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat că „e nevoie de participare cetățenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul în mod democratic și liber” și i-a îndemnat pe cetățenii români din diaspora să-și exercite acest drept pentru a alege următorul președinte.
„Este o alegere care va influența viitorul României pentru multe decenii. Nu alegem doar un președeinte, alegem o direcție pentru țară. Cred că alegerea e destul de clară.
Avem de ales între corupție și extremism, între competență și patriotism. Celor care încă nu s-au decis dacă și cu cine să voteze, sper că noaptea le-a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare cetățenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul în mod democratic și liber. Un mesaj de încurajare pentru diaspora românească din Europa, din America de Nord: îi așteptăm în număr mare la vot. De asemenea, pentru masiva diaspora basarabeană care a făcut diferența la alegerile din Republica Moldova și sper să facă diferența și la alegerile prezidențiale de la noi.
Sunt convins că românii și româncele vor alege cel mai bun președinte pentru vremuri complicate. Avem de ales între pace și insecuritate, între dezvoltare și stagnare.
Criza economică bate la ușă. Rugămintea mea: alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe aceste buletine de vot.
Daca viitoare sper să nu mai votăm așa! Sper să intrăm și noi în rândul lumii, să votăm digital cu blockchain. E ușor depășit sistemul nostru electoral”, a declarat Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO.
Mircea Geoană a votat la Colegiul I.L. Caragiale din București.
Klaus Iohannis a votat la alegerile prezidențiale
Președintele Klaus Iohannis a votat la alegerile prezidențiale, la Liceul Jean Monnet din București. La ieșirea de la urne, șeful statului nu a făcut declarații.
Nicușor Dan: Am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României
Primarul general Nicușor Dan a declarat că a votat la alegerile prezidențiale „pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României”. De asemenea, edilul Capitalei a votat la referendumul local „pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat”.
„Am votat pentru alegerile naționale. Am votat cum votez de 35 de ani, pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României
Am votat pentru referendumul local pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil, cu alocare a banilor acolo unde trebuie, mai ales cum votez întotdeauna, împotriva mafiei imobiliare”, a afirmat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a votat la Școala Luceafărul din sector 5.
Marcel Ciolacu a votat la alegerile prezidențiale 2024: „Am votat pentru o Românie puternică economic”
Candidatul PSD, Marcel Ciolacu a votat în primul tur al alegerilor prezidențiale 204. Acesta și-a exercitat dreptul în Sectorul 1, la Școala Gimnazială Nr. 178, din București.
Premierul nu a votat însă și la referendumul organizat de Nicușor Dan, pentru că are buletin de Buzău.
Marcel Ciolacu a declarat că a votat pentru stabilitate, echilibru și pentru o Românie puternică din punct de vedere economic.
„Am votat pentru o Românie puternică economic, pentru o Românie puternică în lume. Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și nu în ultimul rând am votat pentru o Românie în care președintele să muncească pentru țară și pentru poporul său. Am votat pentru cât mai multe victorii ale românilor și României cum a fost cea de acum câteva zile, aderarea completă la spațiul Schengen. Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru și o echitate socială și de asemeni, n u în ultimul rând, pentru pace. Cu toții ne dorim un trai mai bun și cu toții ne dorim să fim cum suntem noi românii și sunt ferm convins că după această campanie așa vom fi”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ludovic Orban avertizează că există o dezinformare privind retragerea sa din cursa pentru prezidenţiale
Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat că se vehiculează o dezinformare la adresa sa și a reiterat că el s-a retras recent din cursa prezidenţială
„Fac o precizare pentru că, din păcate, în ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare - toţi cei care vor să mă voteze pot să mă voteze, dar pe 1 decembrie, votând Forţa Dreptei, Forţa Dreptei nu s-a retras din competiţia electorală, candidăm la alegerile parlamentare - şi îi aştept pe toţi cei care cred în noi, cred în valorile dreptei să voteze pe data de 1 decembrie.
De asemenea, o altă diversiune care s-a lansat, şi trebuie să o spun că inclusiv preşedinţii secţiilor de votare au spus această năzdrăvănie, că voturile mele se transferă către candidatul pe care l-am propus. Este o minciună gogonată. Să nu cumva să mă votaţi, să votaţi candidata pe care v-am rugat să o votaţi", a declarat Orban la secţia de votare, potrivit Agerpres.
Fostul premier i-a îndemnat pe români să meargă la vot.
„Dacă mă votaţi pe mine, voturile se pun la mine şi nu ne atingem obiectivul pentru care am făcut acest sacrificiu, pentru care am luat această decizie grea. Veniţi la vot, este fundamental să veniţi la vot!”, a precizat Orban, conform sursei citate.
Nicolae Ciucă a votat la alegerile prezidențiale 2024: Am votat pentru prosperitate, securitate și democrație
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, a declarat că a votat pentru „prosperitate, securitate și democrație” și că a optat pentru „acel candidat care într-adevăr poate să reprezinte aceste valori ale democrației românești.”
„Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care eu, personal, am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Este o zi în care îmi pun speranța că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decența și pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ține de responsabilitățile acestei funcții.
Am votat util pentru acel candidat care într-adevăr poate să reprezinte aceste valori ale democrației românești. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulți români, pentru că este vorba de viitorul nostru, e vorba despre viitorul copiilor noștri”, a afirmat Ciucă.
Nicolae Ciucă a votat la Secția nr. 141, organizată la Grădinița nr.3 din Dumbrăveni, comuna Balotești, județul Ilfov.
Toni Greblă, președintele AEP: „Alegerile au început fără incidente”
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a anunțat că procesul de votare pentru alegerile prezidențiale a început în toate secțiile la ora 7:00. Până în acest moment, aproximativ 50.000 de persoane și-au exercitat dreptul la vot.
„La ora 7:00 a început votarea în toate secțiile, iar până acum avem 50.000 de oameni care și-au exprimat dreptul de vot. Prezența la vot în timp real o puteți urmări în fiecare minut pe prezență.roaep.ro.
Până la ora 21:00, ora României, puteți vedea prezența la vot. Prezența la vot va fi comunicată definitiv și o puteți vedea până luni la 7:00, când se închid ultimele secțiile de vot de pe Coasta de Vest a Statelor Unite”, a declarat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.
Toni Greblă a subliniat că, până în prezent, nu au fost raportate incidente în niciuna dintre secțiile de votare din țară sau din străinătate. De asemenea, nu au fost depuse contestații legate de organizarea procesului electoral.
„Nu avem până acum niciun fel de problemă cu secțiile de votare, deci toate și-au început activitatea. Vreau să remarc că nu s-au înregistrat incidente, nici majore, nici în timpul campaniei electorale, nici până astăzi. De aseară, de când a început activitatea de organizare a secției de votare, de preluare și pregătire a sălii, inclusiv cu buletinele de vot, pentru ca la 7:00 dimineața astăzi să înceapă votarea, nu s-a înregistrat niciun fel de incident. Nu avem înregistrată nicio contestație până la acest moment.
Pe site-ul autoritățile, pe site-ul prezenta.roaep.ro în fiecare moment puteți urmări prezența la vot în țară și străinătate. Atât AEP, cât și BEC vor furniza comunicate de presă sau conferințe de presă”, a precizat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.
Vot cu urna mobilă în spitalele bucureştene
Mai multe spitale din Capitală au anunţat că pentru votul de duminică la alegerile prezidenţiale au fost înregistrate cereri pentru urna mobilă.
Printre spitalele în care se va folosi urna specială se numără Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul "Bagdasar Arseni", Spitalul Universitar Militar Central, Institutul Clinic Fundeni.
Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu, a declarat că s-au înregistrat cereri de vot cu urna mobilă.
"Cu siguranţă că avem, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată. (...) Dacă mă uit la experienţa anilor trecuţi, cam jumătate dintre pacienţii internaţi - asta înseamnă un număr care presupune măcar 150 - sunt oameni care votează, indiferent că sunt unii care votează la Preşedinţie şi alţii care sunt din Bucureşti pentru referendum. Oamenii votează, urna mobilă va veni de la Primăria de sector", a spus Marinescu, potrivit Agerpres.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, a precizat că şi în unitatea medicală pe care o conduce se va vota cu urna mobilă.
"Da (sunt solicitări de vot cu urna mobilă - n.r.). Pe fiecare secţie", a afirmat managerul.
De asemenea, la Spitalul Universitar Militar Central se va vota la primul tur cu urna mobilă, după cum a confirmat comandantul instituţiei medicale, Florentina Ioniţă Radu.
Potrivit purtătorului de cuvânt de la Spitalul "Bagdasar Arseni", Florin Bica, în jur de 170 de pacienţi au solicitat urna mobilă pentru a vota duminică.
Totodată, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-a solicitat vot cu urna mobilă. Au fost înregistrate 180 solicitări pentru votul la alegerile prezidenţiale şi 64 pentru referendumul iniţiat în Capitală de primarul general Nicuşor Dan.
Şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti se va vota duminică, după cum a confirmat medicul Bogdan Opriţa. "S-a transmis procedura (privind votul cu urna mobilă - n.r.). (...) Cu siguranţă că vor fi", a arătat medicul.
Secțiile de votare au fost deschise la ora 7:00
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii. Acestea au fost deschise la ora 7:00 în ţară, iar cetățenii au posibilitatea de a alege unul dintre cei 14 candidaţi intraţi în cursa prezidenţială.
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, în ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare.
În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 - 166; Sectorul 2 - 202; Sectorul 3 - 294; Sectorul 4 - 189; Sectorul 5 - 198; Sectorul 6 - 240.
Alegătorii pot să voteze până la ora 21:00, când se vor închide urnele. Cei care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23:59.
Ce alegem pe 24 noiembrie. Cine candidează la alegerile prezidențiale 2024
În primul tur al alegerilor prezidențiale, românii vor alege din cei 14 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni. Pentru a fi ales președintele României, un candidat trebuie să obțină majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. Dacă această condiție nu este îndeplinită, apoi va fi organizat în al doilea tur, în care vor intra primii doi candidați, stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Cei 14 candidați la alegerile prezidențiale 2024:
- Elena-Valerica Lasconi (USR)
- George-Nicolae Simion (AUR)
- Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
- Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
- Kelemen Hunor (UDMR)
- Mircea-Dan Geoană (independent)
- Ana Birchall (independentă)
- Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
- Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Ludovic Orban (Forța Dreptei)
- Călin Georgescu (independent)
- Cristian Diaconescu (independent)
- Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
Cine are dreptul să voteze la alegerile prezidențiale
Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusive. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
Potrivit datelor communicate de Biroul Electoral Central, pe listele electorale permanente sunt înscriși 18.008.480 de alegători. Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 989.230 de personae, iar 6.721 de alegători s-au înregistrat pentru votul prin corespondență
Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 19.365 cetățeni.
Cum se desfășoară procesul de vot
Pentru alegerile prezidențiale au fost organizate în România aproape 19.000 de secții de votare.
La scrutinul prezidențial, alegătorii vor putea vota:
- pe liste permanente, în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați;
- pe liste suplimentare, la orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul.
În București, alegătorii vor vota numai la secție de votare unde sunt arondați. Nu vor putea vota pe liste suplimentare, într-un alt sector.
Alegătorii se vor prezenta la secția de vot cu un document de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votului. Operaratorul de calculator va prelua datele și le va introduce în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Mai departe, alegătorul va semna în lista electorală și va primi buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale, precum și ștampila de vot.
Votul va fi exercitat într-o cabină închisă, iar alegătorul va pune ștampila pe unul dintre cei 14 candidați, în așa fel încât opțiunea de vot să fie evidentă.
Apoi, alegătorul va ieși din cabină, asigurându-se că votul este secret (adică va ține buletinul în așa fel încât să nu fie vizibilă opțiunea de vot), va introduce buletinul de vot în urnă, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
Prezența la vot, monitorizată în timp real
Românii vor putea urmări în timp real prezența la vot, datorită unei noi funcționalități grafice introduse în platforma oficială de monitorizare a votului dezvoltată de STS. Noua reprezentare grafică va permite utilizatorilor să vadă numărul alegătorilor prezenți la urne în fiecare moment al zilei.
Prezența la vot va putea fi urmărită în timp real pe platforma prezenta.roaep.ro.
Când vor fi cunoscute primele rezultate la primul tur al alegerilor prezidențiale
Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, moment în care vor fi disponibile și primele informații legate de rezultatele alegerilor. În premieră, rezultatele vor putea fi urmărite în timp real, după închiderea urnelor, pe platforma prezenta.roaep.ro.
De asemenea, la alegerile de duminică, BEC a acreditat patru institute pentru realizarea sondajelor exit-poll la ieșirea de la urne: CURS, Avangarde, CIRA și ARA Public Opinion. Important de precizat: aceste sondaje nu sunt rezultate oficiale, ci pe baza lor se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Între sondajele exit-poll și rezultatele oficiale, cele comunicate de BEC, pot exista diferențe. Asta pentru că exit-pollurile permit o prognoză a rezultatelor alegerilor, deci nu reflectă întru totul cine va câștiga și cine va pierde alegerile.