Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur

Biroul Electoral Central a stabilit cum vor arăta buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, în România și în diaspora. 14 candidați au fost validați pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur).

Pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi tipărite aproape 20 de milioane de buletine de vot în ţară pentru primul tur şi tot atâtea în eventualitatea celui de-al doilea tur.

BEC a stabilit, pe 10 octombrie, și ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, primul tur:

  1. Elena-Valerica Lasconi (USR)
  2. George-Nicolae Simion (AUR)
  3. Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
  4. Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
  5. Kelemen Hunor (UDMR)
  6. Mircea-Dan Geoană (independent)
  7. Ana Birchall (independentă)
  8. Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
  9. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  10. Ludovic Orban (Forța Dreptei)
  11. Călin Georgescu (independent)
  12. Cristian Diaconescu (independent)
  13. Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  14. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

Ce se întâmplă cu buletinul de vot după ce Ludovic Orban a anunțat că se retrage

Candidatul Forței Dreptei la alegerile prezidențiale 2024, Ludovic Orban, a anunțat într-o dezbatere televizată că se retrage din cursă, pentru a o susține pe Elena Lasconi, candidata USR. Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat că este totuși vorba numai despre o declarați politică, ce nu va afecta desfășurarea alegerilor.

Cu alte cuvinte, pe buletinul de vot va exista în continuare numele lui Ludovic Orban, pentru că buletinele de vot au fost deja tipărite, iar o parte dintre români au votat deja. Este vorba despre românii din străinătate care s-au înscris pentru votul prin corespondență.

„Legea prevede un anume interval de timp în care competitorul politic poate să își retragă candidatura după expirarea acestui termen tipărirea buletinului de vot, transportul buletinelor de vot în județe. Acest lucru nu mai influențează desfășurarea votului, astfel încât buletinul de vot va cuprinde și numele competitorului politic.

În centralizarea până la Biroul Electoral Central se va păstra această structură, adică inclusiv cu numărul voturilor exprimate în favoarea competitorului care s-a retras.

Până la stabilirea rezultatului definitiv al votului, acele voturi nu vor putea influența, nu vor profita niciunui alt competitor, pentru că vor fi desemnați participanți în turul doi competitorii care au obținut, în ordine de screscătoare cele mai mari primele două valori ale numărului de voturi exprimate în favoarea acestora. Practic nu are nicio importanță în ceea ce privește desfășurare a votului și stabilire a rezultatului votului.”, a explicat Toni Greblă.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, în România (Turul I)

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, în străinătate (Turul I)

Cum sunt tipărite buletinele de vot

Legea 370/2004: „Buletinele de vot se imprimă de către Regia Autonomă "Monitorul Oficial", cu litere de aceeaşi mărime şi aceleaşi caractere şi cu aceeaşi cerneală, în atâtea exemplare câţi alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente, cu un supliment de 10%, la care se adaugă numărul estimat al buletinelor de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate.

În acest sens, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor, Autoritatea Electorală Permanentă comunică Biroului Electoral Central numărul alegătorilor cu domiciliul în România înscrişi în Registrul electoral, iar Ministerul Afacerilor Externe comunică Biroului Electoral Central numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate.”

Cum pui corect ștampila pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024

Potrivit BEC, sunt considerate valabile buletinele de vot pe care:

  • ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
  • ştampila cu menţiunea „VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
  • ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);
  • ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Nu este considerat vot valabil dacă:

  • pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
  • buletinul de vot are alt model decât cel legal aprobat;
  • buletinul de vot pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea „VOTAT” are alt model decât cel legal aprobat;
  • pe buletinul de vot nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
  • buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;
  • pe buletinul de vot ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/anulate de alegător;
  • pe buletinul de vot ştampila cu menţiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater;
  • pe buletinul de vot ştampila cu menţiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere.

Data alegerilor prezidențiale 2024

Data alegerilor prezidențiale a fost cea mai disputată de coaliția de guvernare PSD și PNL. Inițial, cele touă tururi au fost anunțate pentru luna septembrie, însă liberalii au dorit mutarea alegerilor mai târziu. După o perioadă lungă de negocieri, cele două partide aflate la guvernare au ajuns la un consens pentru calendarul alegerilor, astfel:

  • 24 noiembrie – primul tur;
  • 8 decembrie – al doilea tur.

Între cele două tururi ale prezidențialelor, vor fi organizate și alegerile parlamentare, pe 1 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE