Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lituania a primit drona Bayraktar, pentru care sute de lituanieni au strâns milioane de euro

Lituania a primit o dronă de luptă Bayraktar, pentru Ucraina, după ce sute de lituanieni au cotizat pentru a strânge banii necesari achiziţionării dispozitivului. Drona va ajunge la luptătorii ucraineni cât mai curând, a anunţat Ministerul Apărării de la Vilnius, pe Twitter.

Compania Baykar din Turcia s-a oferit să doneze drona de luptă pentru Ucraina, după inițiativa poporului lituanian de a strânge bani, iar guvernul Lituaniei s-a angajat să cheltuiască 1,5 milioane de euro din banii adunaţi pentru armarea ei, restul de până la aproape 6 milioane de euro fiind pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina.

Imaginile distribuite de guvernul lituanian prezintă drona cu logoul unui şoim, în culorile Lituaniei şi ale Ucrainei. Drona a primit acest nume în urma unui vot pe internet în Lituania, potrivit Agerpres.

Ucraina a achiziţionat peste 20 de drone armate Bayraktar TB2 de la Baykar în ultimii ani şi a comandat alte 16, pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lui martie.

Baykar este o companie privată turcă, specializată în construirea de vehicule aeriene fără pilot și în inteligență artificială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE