Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dronă pentru Ucraina, donată de compania turcă Baykar

Compania Baykar din Turcia s-a oferit să doneze o dronă de luptă pentru Ucraina. Populația Lituaniei se mobilizase în doar trei zile și jumătate să strângă fonduri pentru a cumpăra drona, în valoare de cinci milioane de euro, în condițiile în care populația țării este de 2,8 milioane de locuitori.

„Poporul Lituaniei a strâns cu onoare fondurile pentru a cumpăra un Bayraktar TB2 pentru Ucraina. După acest gest, Baykar va oferi Lituaniei un Bayraktar TB2 gratuit și va cere ca aceste fonduri să meargă în Ucraina pentru ajutor umanitar”, a transmis pe Twitter compania turcă BaykarTech.

Ce se întâmplă cu cei cinci milioane de euro strânși de poporul lituanian

Banii strânși de lituanieni își vor păstra scopul inițial de a ajuta Ucraina și vor fi donați pentru a echipa drona și pentru a sprijini poporul ucrainean, potrivit ministrului Apărării din Lituania. Acesta a mulțumit Turciei pentru gest.

„Cu banii adunați vom cumpăra muniția necesară pentru drona Bayraktar, iar restul de bani reprezintă un sprijin pentru Ucraina”, a anunțat pe Twitter Ministrul Apărării Naționale al Lituaniei, Arvydas Anušauskas.

Baykar este o companie privată turcă specializată în construirea de vehicule aeriene fără pilot și în inteligență artificială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE