Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ligia Deca: ”Toate salariile din învățământ cresc. Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat în cadrul unei conferințe de presă că toate salariile din învățământ cresc, odată cu adoptatea Ordonanței de Urgență de către Guvern. Sindicaliștii au anunțat că, în ciuda deciziei Executivului, profesorii vor continua greva și săptămâna viitoare. În aceste condiții, ministrul Educației a anunțat că, dacă nu se vor relua cursurile săptămâna viitoare, se poate discuta despre prelungirea sau chiar reprogramarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Guvernul a aprobat joi, prin ordonanță de urgență, mărirea salariilor profesorilor, pe la 1 iunie.

Cele mai importante declarații ale ministrului Ligia Deca:

”Apreciez profesionalitatea de care au dat dovada profesorii și colegii lor, în ultimele două săptămâni. Știm cu toții că profesorii au nevoie de salarii decente și cu siguranță merită mai mult respect din partea noastră și din partea întregii societăți. Munca personalului școlii este una esențială, așa cum ne-o arată studiile, dar și cum o arată pandemia și cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze. (...)

La propunerea reprezentanților sindicatelor, prin OUG 53/2023 garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și didactic auxiliar și aproximativ 400 brut de lei pe lună pentru pentru personalul nendidactic. Ca mesaj, toate salariile din învățământ cresc. Niciun salariu nu scade. ”, a declarat Ligia Deca.

Informații false cu privire la avizul Consiliului Legislativ pe OUG 53/2023

”Tot în cursul zilei de ieri au apărut și altfel de informații care nu sunt adevărate. O astfel de informație este legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta acest aviz veți vedea că avizul Consiliului Legislativ a fost favorabil. De asemenea, în cuprinsul avizului legislativ nu există menționată sintagma neconstituțional. Există o serie de observații, OUG a urmat parcursul legislativ, a avut avizul CES, a avut avizul CL, ea fiind adoptată chiar ieri de ziua copilului, tocmai pentru a da un semnal apropo de prețuirea pe care o avem față de profesorii care au grijă de copii noștri și-i îndrumă în fiecare zi la școală”, a arătat Deca.

”O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este aceea că salariile vor scădea. Confuzia este generată de faptul că în anexele ordonanței, așa cum era menționat și în anexele legii cadru, legea 153, legea salarizării unice, sunt menționate valorile salariilor de bază corespunzătoare gradației 0, adică a persoanelor care au mai puțin de trei ani vechime în muncă. Aceasta este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc”, mai adaugă Ligia Deca.

Măririle salariale ale profesorilor valabile de la 1 iunie

”Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc. Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică.

Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național.

Vizavi de angajamentul Guvernului: grila privind acest angajament a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Au rezultat niște grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile, se bazează pe principiul conform căruia grila începe de la salariul mediu brut pe economie.

Legea salarizării unitare se află la Ministerul Muncii, a avut loc deja o întâlnire cu federațiile sindicale și angajamentul este că baza de plecare este salariul mediu brut. A mai existat o discuție cu federațiile sindicale vizavi de etapizările de creștere. Această creștere înseamnă o creștere de 60% în învățământ. Această creștere se face în trei tranșe.

Vom face disponibile calcule pe care să le distribuim școlilor pentru ca fiecare să înțeleagă impactul. E nevoie de mai multă echitate în sistem și în salarizarea persoanelor în serviciul public. Debutanții primesc cea mai mare creștere procentuală, se apropie de 25%, celelalte sunt între 18 și 25%, dacă adunăm sporurile trecem și de acest procent.

Această creștere salarială reprezintă un avans, un prim pas înaintea grilei de salarizare. Pentru a putea avea un sistem centrat pe elev trebuie să punem în centru profesorii.

Toate investițiile pe care le realizăm prin PNRR, dotări, consolidarea școlilor etc, vor ajuta și în ceea ce privește mediul de lucru al cadrelor didactice.Avem oportunitatea să adăugăm susținerea formării continue”, a explicat ministrul Educației, Ligia Deca.

Ce se întâmplă cu examenele naționale

”Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenelor naționale, nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat.

Evaluarea națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie.

Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne putem întoarce cu toții în clase săptămâna viitoare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor.

Putem avea dialog pentru alte chestiuni care vizează respectul pentru cadrele didactice în cadrele anunțate de domnul prim-ministru ieri – la Ministerul Muncii și la Ministerul Educației.

Multe din solicitările pe care dumnealor le au se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral și pot fi rezolvate prin contrctul colectiv de muncă și legea salarizării.

Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an școlar în bune condiții”, a declarat Ligia Deca.


Cum vor crește salariile profesorilor, după adoptarea OUG

După aprobarea ordonanței, un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că majorarea salarială acordată angajaților din domeniul educației reprezintă un avans din creșterile de venituri de care ar urma să aibă parte personalul didactic și nedidactic, începând din 1 ianuarie 2024.

Profesorii vor continua greva

Profesorii nu sunt însă dispuși să renunțe la grevă, deocamdată. După adoptarea ordonanței, sindicaliștii au anunțat că greva va continua și marți, după minivacanța de 1 iunie și Rusalii.

”De marți încolo vor continua acțiunile de protest. Ne-au chemat să ne anunțe că a fost adoptată OUG. Nu există niciun element de noutate, iar mai departe încă se pot continua negocierile, la nivelul Ministerului Muncii, pe viitoarea lege”, a spus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE