Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția Guvernului despre continuarea grevei profesorilor chiar și după creșterile salariale. ”Această situație pune în dificultate întreaga țară”

Majorarea salarială acordată angajaților din domeniul educației reprezintă un avans din creșterile de venituri de care ar urma să aibă parte personalul didactic și nedidactic, începând din 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut vineri de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, care a amintit că aceste detalii au convenite în urma negocierilor dintre Executiv și sindicate.

02/06/2023 , 10:54

Dan Cărbunaru, la Euronews România: ”Ne așteptăm să reluăm școlile cât mai curând”

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat, în direct la Euronews România, că prin continuarea grevei profesorilor este pusă ”în dificultate întreaga țară”, în condițiile în care trei milioane de copii nu pot merge la școală. De asemenea, el a dat de înțeles că Executivul a purtat discuții cu reprezentanții sindicatelor din domeniul Educației care ”au spus că nu doresc vouchere, niciun alt tip de venit, pentru că ar fi umilitor și că doresc majorări salariale”.

Întrebat dacă greva profesorilor ar încălca legea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că ”nu avem moment niciun demers în justiție care să analizeze sau să determine dacă avem de-a face cu o grevă ilegală”.

”Guvernul a abordat deschis dialogul cu reprezentanții profesorilor pentru a rezolva aceste revendicări (...) Ne așteptăm acum, după publicarea OUG (...) să reluăm școlile cât mai curând.

Această situație pune în dificultate întreaga țară. Ne referim la trei milioane de copii care nu pot merge la școală și evident și la cei 330.000 de oameni care lucrează în sistemul de învățământ și care indirect sunt afectați de această situație; dar și la părinți. Ne putem gândi la șase milioane de părinți sau la bunici, tutori”, a spus Dan Cărbunaru, la Euronews România.

Guvernul susține că a acordat creșteri salariale mai mari decât au cerut sindicaliștii. ”Înseamnă în multe cazuri mai mult de 25%”

”La ultima negociere, aceasta viza două aspecte: majorările salariale care să fie incluse într-un act normativ, nu vouchere, nu prime, indiferent de formulă.

Reprezentanții profesorilor au solicitat majorări salariale concrete până la momentul în care să intre în vigoare noua lege a salarizării, adică la 1 ianuarie 2024.

Au solicitat 25% pe lângă majorările care fuseseră deja acordate de Guvern în baza vechii legi care își epuizase deja plafonul maxim.

Înseamnă pe calculele care au fost prezentate în multe cazuri mai mult de 25%, aici incluzând și celelalte tipuri de venituri care înregistrează o creștere, pentru că introducându-se în salariul de bază, această majorare de 1.000 de lei brut antrenează o serie întreagă de modificări suplimentare pe toate categoriile de sporuri sau plăți suplimentare; de la plata cu ora, la dirigenție și alte categorii de venituri suplimentare pe care profesorii le primesc”, a explicat Cărbunaru.

De asemenea, el a dat asigurări că ”Guvernul a gestionat toate aceste negocieri cu bună credință și cu transparență”.

”Guvernul a găsit această soluție. Este rezultatul unui dialog care s-a purtat și la nivelul ministerelor de linie și la nivelul Guvernului, președintelui României și la nivelul coaliției de guvernare, tocmai pentru a credibiliza acest proces și de a-l transforma într-un proces care să le arate profesorilor că există nu doar respect pentru munca lor, dar și resursele necesare pentru a oferi recunoașterea financiară a acestui efort pe care ei îl fac”, a concluzionat el.

Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic”, a precizat Dan Cărbunaru, potrivit unui comunicat de presă.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că ”pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”.

Cine va beneficia de creșterile de salarii în sistemul de învățământ

”De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.

În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024”, a mai spus Cărbunaru.

Salariul profesorului debutant va crește în trei etape

”De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:

1. 40% în primul an

2. 30% în al doilea an

3. 30% în al treilea an”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De asemenea, Cărbunaru a amintit că premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să definitiveze grilele de salarizare ”bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației”.

”Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE