Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderii UE cer coridoare umanitare și încetarea focului în Gaza. Ursula von der Leyen anunță ajutoare de 50 de milioane de euro

După mai multe ore de discuții la Consiliul European, șefii de stat și de Guvern din cele 27 de state europene au anunțat că, în cazul războiului Israel-Hamas, Uniunea Europeană ”reiterează importanța asigurării protecției tuturor civililor în orice moment, în conformitate cu dreptul umanitar internațional" și ”deplânge toate pierderile de vieți omenești în rândul civililor”, relatează The Guardian.

27/10/2023 , 12:23

Ajutoare de zeci de milioane de euro pentru Fâșia Gaza

Liderii Uniunii Europene au discutat la Bruxelles despre modalități prin care ajutoarele să ajungă la civili palestinieni din Fâșia Gaza.

”Cele 56 de tone de ajutoare pe care primele două zboruri umanitare le-au adus în Egipt au fost acum livrate în Gaza. Acest lucru este important, dar, desigur, este nevoie de mai mult. Vom efectua următoarele două zboruri. Acestea sunt programate pentru astăzi, vineri, și sunt planificate și mai multe în zilele următoare.

În plus, progresăm rapid în ceea ce privește punerea în aplicare a ajutorului umanitar suplimentar de 50 de milioane de euro pentru Gaza”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

De asemenea, Uniunea Europeana caută soluții diplomatice pentru încetarea conflictului.

”Și este destul de clar, dacă analizăm situația de astăzi, că o politică de securitate pură și o soluție de securitate pură reprezintă o parte din motivul pentru care s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Așadar, la un moment dat, trebuie să înceapă un dialog politic, iar această conferință de pace este o reflectare a acestui lucru”, a precizat Alexander De Croo, premierul Belgiei.

Soluția celor două state, discutată de liderii UE

”S-a discutat foarte mult despre acest pas important, acest angajament major față de soluția celor două state. În cadrul reuniunii, am decis, de asemenea, să afirmăm dorința Uniunii Europene de a sprijini principiul unei conferințe internaționale de pace, care ar trebui să poată avea loc în curând”, a punctat Charles Michel, președintele Consiliului UE.

”Unitatea este punctul nostru forte”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel, pe platforma X (fosta Twitter).

Liderii europeni au ajuns la un acord în privința conflictului din Orientul Mijlociu, prin care cer crearea de coridoare umanitare și încetarea focului.

Într-o concesie făcută Spaniei, în textul final a fost adăugată o nouă formulare conform căreia Consiliul European "sprijină organizarea în curând a unei conferințe internaționale de pace".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE