Liderii europeni reacționează la acordul comercial dintre SUA și UE: O zi sumbră când o alianță a popoarelor libere se resemnează la supunere

Statele Unite și Uniunea Europeană au semnat un acord-cadru comercial ce impune un tarif de import de 15% pe majoritatea bunurilor europene, evitând un război comercial major între cele două puteri care generează aproape o treime din comerțul mondial, scrie Reuters.

Reacțiile liderilor europeni variază de la critici aspre la prudență și optimism moderat.

Ce spun liderii europeni

FRANÇOIS BAYROU, PREMIERUL FRANȚEI:
Este o zi sumbră atunci când o alianță a popoarelor libere, reunită pentru a-și afirma valorile comune și a-și apăra interesele comune, se resemnează să accepte supunerea.

VIKTOR ORBÁN, PREMIERUL UNGARIEI:
Aceasta nu este o înțelegere... Donald Trump a mâncat-o pe von der Leyen la micul dejun, exact asta s-a întâmplat și ne așteptam la asta, având în vedere că președintele SUA este un greu în negocieri, iar doamna președinte este ușoară ca un fulg.”

FRIEDRICH MERZ, CANCELARUL GERMANIEI:
Acordul a reușit să evite un conflict comercial care ar fi lovit puternic economia germană orientată spre export. Acest lucru este valabil în special pentru industria auto, unde tarifele actuale de 27,5% vor fi reduse aproape la jumătate, la 15%.

GIORGIA MELONI, PREMIERUL ITALIEI:
Consider pozitiv faptul că s-a ajuns la un acord, dar fără să văd detaliile nu pot să îl evaluez în mod corect.

ILIE BOLOJAN, PREMIERUL ROMÂNIEI:
„Premierul Ilie Bolojan salută faptul că s-a ajuns la un acord comercial și... consideră că este un semn bun. Elimină neclaritățile care au provocat perturbări și incertitudini în relațiile comerciale transatlantice.”, a transmis biroul de presă al guvernului.

PETTERI ORPO, PREMIERUL FINLANDEI:
Acordul aduce o previzibilitate atât de necesară economiei globale și companiilor finlandeze. Trebuie să continuăm munca pentru eliminarea barierelor comerciale. Doar comerțul transatlantic liber aduce cele mai mari beneficii ambelor părți.

LARS LOKKE RASMUSSEN, MINISTRUL DE EXTERNE AL DANEMARCEI:
Condițiile comerciale nu vor mai fi la fel de bune ca înainte, și nu a fost alegerea noastră, dar trebuie găsit un echilibru care să stabilizeze situația și cu care ambele părți să poată trăi.

BENJAMIN DOUSA, MINISTRUL COMERȚULUI DIN SUEDIA:
Acest acord nu îmbogățește pe nimeni, dar poate fi cel mai puțin rău dintre alternative. Ce pare pozitiv pentru Suedia, la o evaluare inițială, este faptul că acordul creează un grad de predictibilitate.”

SIMON HARRIS, MINISTRUL COMERȚULUI DIN IRLANDA:
„Acordul oferă o doză de certitudine necesară pentru afacerile irlandeze, europene și americane, care împreună reprezintă cea mai integrată relație comercială din lume. Deși Irlanda regretă includerea tarifului de bază de 15%, este important că avem acum mai multă stabilitate pentru relația comercială UE-SUA, esențială pentru locuri de muncă, creștere și investiții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE