Ucrainenii se bucură de anunțul privind livrarea de armament, dar au totuși rezerve față de președintele american Donald Trump. De partea cealaltă, moscoviții au încercat să minimalizeze amenințările Casei Albe.
Deși orice ajutor este binevenit, ucrainenii au reacționat cu o ușoară rezervă față de asistența militară anunțată de președintele Donald Trump. Experiența de până acum arată că lucrurile sunt ușor imprevizibile când vine vorba despre președintele american, cred oamenii simpli.
Oles Oliinyk, locuitor din Kiev: „Un anumit tip de acțiune poate opri războiul, dar nu știm ce acțiuni va întreprinde Trump, dacă va acționa, câte (sancțiuni, n.red.) vor fi. Dacă privim situația în ansamblu, nu prea pare că va schimba ceva fundamental ceva.”
Nina Tokar, locuitoare din Kiev: „Nici nu știu ce să spun...despre Putin ăsta...nu-l înțeleg absolut deloc. Mi se pare că ar face tot posibilul să distrugă Ucraina. Desigur, anunțul lui Trump ar putea accelera sfârșitul războiului. Dar, nu știu de ce, nu prea am încredere în Trump, ca să fiu sinceră. Azi spune una, mâine ar putea spune alta.”
În schimb, rușii încearcă să minimalizeze amenințările lui Trump.
Igor Kozhevin, prezentator televiziunea de stat din Rusia: „Șaptesprezece sisteme de rachete Patriot, rachete cu rază scurtă de acțiune, obuziere și rachete aer-aer, rachete cu rază medie de acțiune. Foametea de arme pe care Trump a orchestrat-o pentru Ucraina s-a încheiat acum cu livrări în sistem fast-food. Potrivit președintelui american, armele vor fi transferate rapid și în cantități mari.”
Andrei Bankayev, locuitor din Moscova: „Toată povestea (dacă Rusia și Ucraina nu ajung la un armistițiu, n.red.) va duce pur și simplu la prăbușirea lui Trump în sondaje pentru că el vrea să fie un pacificator.”
Donald Trump a declarat, după întâlnirea cu șeful NATO Mark Rutte, că va sancționa drastic Rusia cu tarife usturătoare dacă nu va ajunge la un armistițiu cu Ucraina în următoarele 50 de zile.
Anunțul lui Trump referitor la livrarea de sisteme Patriot și amenințarea Rusiei cu sancțiuni nu a fost primit bine de mișcare republicanilor radicali din mișcarea MAGA (Make America Great Again).
Deputata Marjorie Taylor Greene, unul dintre aliații lui Trump în campanie, și fostul consilier Steve Bannon au fost printre cei care i-au reproșat că se implică într-un război care nu este al Americii.