Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legile educației, la vot în Camera Deputaților. Una dintre cele mai controversate propuneri rămâne cea referitoare la admiterea la liceu

Publicat de: Euronews

Una dintre cele mai controversate propuneri din cadrul Legilor Educației rămâne cea referitoare la admiterea la liceu. Deputații din Comisia de Învățământ au votat un amendament care va permite ca pe lângă Evaluarea Națională, elevii de clasa a 8-a să dea examen de admitere la un liceu, pentru 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ dorește acest lucru.

Reprezentanții USR au cerut ca admiterea la liceu să rămână la fel ca acum, prin repartizare computerizată.

Ștefan Pălărie, senator USR: Inițial PSD a anunțat că se împotrivește acestui tip de admitere care inclusiv de către Consiliul Național al Combaterii Discriminării a fost interpretat ca fiind discriminatoriu, împărțind, așa cum ați spus, copiii între cei săraci și cei bogați care își pot permite meditații și, atunci, pot intra pe această ușă de aur a admiterii la liceu.

Deși au votat acest amendament, reprezentanții puterii spun că este posibil să fie modificat din nou.

Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților: Au fost foarte multe discuții. Ceea ce aș vrea să menționez, că aceasta admitere nu va intra în vigoare din următorul an școlar, respectiv de la începutul lunii septembrie. Va fi necesară o legislație secundară să fie adoptată, deci vorbim de un interval de doi-trei ani, timp în care vom vedea ce se va întâmpla, poate vor exista modificări.

Opoziția spune că ar putea contesta acest amendament la Curtea Constituțională. 

Ștefan Pălărie, senator USR: Noi analizăm cât se poate de serios posibilitatea contestării la CCR pe acest principiu, mai ales dacă avem o lege cu vulnerabilități fundamentale de discriminare. Asta poate să fie temei pentru o contestare CCR, dar trebuie să vedem care va fi forma finală asumată de parlament.

După votul de astăzi, din Camera Deputaților, proiectele legilor educației vor ajunge la Comisia de Învățământ din Senat. Apoi, amendamentele aduse de senatori urmează să fie votate în plenul Senatului. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE