Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea europeană privind libertatea mass-media a intrat în vigoare. Cum va fi protejată independența jurnaliștilor

Legea europeană privind libertatea mass-media a intrat în vigoare, marți. Actul normativ reprezintă primul cadru de reglementare al Uniunii Europene, elaborat cu scopul de a proteja independența și pluralismul presei, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Inițiativa legislativă prevede garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor. Legea garantează funcționarea mai ușoară a presei pe piața internă și online.

De asemenea, regulamentul are ca scop asigurarea independenței și finanțării stabile a serviciilor publice mass-media, precum și transparența privind proprietatea asupra mass-mediei și alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat.

Vicepreședintele Comisiei Europene: ”Jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație și trebuie protejați”

”Pentru prima oară, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-media. UE este conștientă de faptul că jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație și că trebuie protejați. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme”, a declarat Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene, potrivit sursei citate.

”Societățile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democrațiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu amenințări la adresa libertății și a pluralismului mass-media și cu norme naționale diferite. Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societățile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanții comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor și vor putea fructifica mai bine oportunitățile legate de funcționarea pe piața noastră unică fără nicio interferență, privată sau publică”, a adăugat comisarul pentru Piața Internă, Thierry Breton.

Propus de Comisia Europeană în septembrie 2022, acest regulament instituie mai multe măsuri de protecție a dreptului la pluralism al presei, care au devenit aplicabile după șase luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE