Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palatul Cotroceni a alocat cel mai scump contract pentru servicii de transport aerian din istoria mandatelor lui Iohannis

Klaus Iohannis se întâlnește cu președintele SUA, Joe Biden, iar deplasarea a făcut-o cu un avion de lux, însă a apelat la Tarom. Este aceeași aeronavă cu care a fost în Coreea de Sud sau în turneul din Africa.

Palatul Cotroceni a alocat cel mai scump contract pentru servicii de transport aerian din istoria mandatelor actualului președinte. Peste 10 milioane de lei, de trei ori mai mult decât suma pusă la bătaie la ultima licitație a administratie prezidențiale.

Câștigătoarea contractului e Tarom, aceeași companie pe care Președinția o găsea, în urmă cu opt ani, ca nepotrivită să furnizeze asemenea servicii. Acest contract este pe următorii patru ani.

Cel mai scump contract pentru servicii de transport aerian din istoria mandatelor lui Iohannis

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: "8,5 milioane de lei valorează acest contract, fără TVA, comparativ cu doar 3,5 milioane de lei, cât a reprezentat valoarea unui contract similar în 2021. În 2017, Administrația Prezidențială a alocat, pentru servicii similare, 2,33 milioane de lei, iar în 2015, a mai fost operată o astfel de licitație, pe doi ani și valoarea respectivului contract a fost de doar 760.000 de lei.

În 2017, s-a apelat la companii private din acest domeniu. Interesant este că Administrația Prezidențială, pe toată perioada de zece ani de mandat a lui Iohannis, a avut astfel de contracte. În paralel, șeful statului a preferat servicii private și să închirieze și avioane de lux pentru deplasările sale în străinătate, în timp ce aceste servicii și contracte au fost folosite pentru transportul staffului șefului statului în aceste deplasări în străinătate."

Biden și Iohannis vor sărbători 20 de ani de când România este membră NATO. Totodată, în 2024 se împlinesc 70 de ani de la înființarea Alianței.

Conform Administrației Prezidențiale, pe agenda lui Iohannis se află teme precum "situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic.

Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului parteneriatului strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE