Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, primit de președintele Joe Biden la Casa Albă. ”Trebuie să găsim o modalitate de a readuce pacea în Europa”

Preşedintele Klaus Iohannis se află, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care a fost primit, marţi, la Casa Albă, de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

07/05/2024 , 23:32

Principalele declarații ale președintelui Iohannis după întâlnirea cu Joe Biden

”Am avut, la Casa Albă, o întrevedere foarte bună cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden.

Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România, s-au împlinit 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO. Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea Alianței Atlanticului de Nord.

Am discutat cu Președintele Biden despre Parteneriatul Strategic dintre țările noastre, cum îl putem face mai puternic și cum îl putem aprofunda, astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis: ”Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță”

”I-am mulțumit Președintelui Biden pentru contribuția substanțială a Statelor Unite la asigurarea securității României și a întregului Flanc Estic și, totodată, la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune.

Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat și, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii”, a mai spus președintele României.

”Tema securității nu este doar una strict militară”

”Subliniez că tema securității nu este doar una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de aceasta depind siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre.

Atât România, cât și Statele Unite împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale și lucrăm în acest sens în domeniul energiei – fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear -, al industriei de apărare, în domeniul economic, al IT-ului, în inovare și cercetare, și, de fapt, lista este mult mai lungă”, a mai spus Klaus Iohannis.

Când vor putea călătorii românii în SUA fără viză. ”Suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat”

”Desigur, am abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toți cetățenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat”, a precizat Klaus Iohannis.

Iohannis: România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar

”Am discutat, evident, și despre pregătirea Summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să reconfirmăm unitatea și coordonarea transatlantice. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care îl acordăm noi Ucrainei, este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic și să avem o abordare consolidată în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră.

Un subiect important în discuțiile noastre a fost, bineînțeles, Ucraina. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar și i-am transmis acest lucru și Președintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât și a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câștige acest război în Ucraina”, a concluzionat președintele României.

07/05/2024 , 21:28

Joe Biden, după ce l-a primit pe Iohannis la Casa Albă: Ați depășit toate așteptările.

Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă, de preşedintele american Joe Biden.

”Pe când eram senator (...) am luptat din greu pentru aderarea României la NATO. Ați depășit toate așteptările.

În urmă cu 20 de ani, când România a aderat la NATO, țările noastre au devenit mai apropiate. Vedem trupele române și americane luptă împreună în NATO.

Vă mulțumim pentru consolidarea Flancului Estic și pentru ajutorul acordat Ucrainei. Sprijinul pentru Ucraina este unul semnificativ.

Statele Unite sunt determinate să fie alături de România. Astăzi punem bazele pentru următorii 20 de ani. Avem foarte multe de discutat”, a declarat președintele Joe Biden.

La rândul său, Iohannis a reiterat că România face parte din NATO datorită sprijinului Statelor Unite.

”Sunt 20 de ani de când România face parte cu mândrie din NATO. Prin consolidarea parteneriatului strategic, am reușit să facem relațiile transatlantice să fie mai puternice.

Relațiile transatlantice sunt piatra de temelie a democrației și a valorilor noastre (...) Avem de discutat despre programul Visa Waiver pentru români”, a afirmat Klaus Iohannis.

”Cel mai important lucru este să găsim o modalitate de a readuce pacea în Europa”, a adăugat Iohannis.

Iohannis: Trebuie să găsim o cale pentru a nu permite Rusiei să câștige

”Trebuie să găsim o cale pentru a nu permite Rusiei să câștige acest război în Ucraina. Trebuie să rămânem uniți, trebuie să lucrăm împreună”, a mai spus Iohannis.

Președintele României efectuează o vizită de lucru la Washington, unde va primi miercuri Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

În cadrul întrevederii de la Casa Albă, Klaus Iohannis și Joe Biden vor discuta teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale, un loc aparte având schimbul de opinii privind situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic, a transmis Administrația Prezidențială.

Știrea inițială:

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, cu acest prilej vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi şefi de stat îl va ocupa situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi reconfirmarea relaţiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state şi a cooperării multisectoriale, relatează Agerpres.

Vizita preşedintelui Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate şi actor activ în gestionarea crizelor internaţionale şi respectat de către partenerii Alianţei Nord-Atlantice, arată Administraţia Prezidenţială.

Din delegaţia oficială care îl va însoţi pe şeful statului la Washington vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

O altă călătorie cu un avion de lux

Site-ul Boarding Pass susține că șeful statului călătorește cu un avion privat, de lux, cu care a mai fost anul trecut în turneul din Africa dar și în vizita pe care a făcut-o anul acesta în Coreea de Sud. Vizita președintelui nu a fost anunțată pe agenda publică.

Monica Mihai, jurnalistă Euronews România: Oficial, nu este trecut nimic în agenda președintelui. Nu știm, în mod oficial, ce face. Putem, însă, să deducem de pe site-ul oficial al Atlantic Council care este un think tank extrem de important din Statele Unite. I-a anunțat pe cei pe care îi va premia în cadrul unei festivități care va avea loc pe data de 8 mai în Washington DC.

Klaus Iohannis, premiu pentru leadership

Printre cele patru personalități care vor fi premiate, se numără și președintele Klaus Iohannis. Va primi premiul pentru leadership din partea Atlantic Council pentru felul în care a condus țara, pentru felul în care s-a raportat în plan extern.

Anul acesta, alături de preşedintele României, vor fi premiaţi secretarul comerţului din SUA, Gina Raimondo, comandantul suprem aliat în Europa (SACEUR), comandantul Comandamentului european al SUA, generalul Christopher G. Cavoli, şi actriţa şi producătoarea malaeziană de origine chineză premiată cu Oscar Michelle Yeoh, ambasadoare a bunăvoinţei a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi membră a Comitetului Olimpic Internaţional.

Președintele Klaus Iohannis va călători cu Gulfstreamul G550

Printre persoanele care au mai primit această distincție, se numără Barack Obama sau Joe Biden, pe vremea când era vicepreședinte, George W. Bush.

Potrivit Boarding Pass, președintele Klaus Iohannis va călători cu Gulfstreamul G550, o aeronavă privată care are o capacitate de 14 persoane. Este aceeași aeronavă de lux cu care președintele a mai călătorit și din cauza căreia a stârnit numeroase controverse în spațiul public din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE