Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TikTok Lite ar putea fi suspendat în UE. Comisia Europeană a deschis o anchetă ce vizează platforma

Comisia Europeană ia în calcul să suspende TikTok Lite, programul lansat recent în Franța și Spania, prin care platforma Tiktok își plătește utilizatorii care folosesc mult timp aplicația. Executivul comunitar va investiga dacă acest serviciu dă dependență și ”dacă prejudiciază grav sănătatea mintală a utilizatorilor”.

”Astăzi, (luni, n.red), Comisia a inițiat o a doua procedură oficială împotriva TikTok în baza Regulamentului UE privind piețele digitale (DSA). Măsura de astăzi a fost demarată pentru a evalua dacă societatea ar fi încălcat DSA în momentul în care a lansat TikTok Lite în Franța și Spania. În conformitate cu DSA, platformele online catalogate ca fiind foarte mari sunt obligate să prezinte un raport de evaluare a riscurilor, inclusiv măsuri de diminuare a oricăror potențiale riscuri sistemice, înainte de a lansa orice funcții noi care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor lor sistemice”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană, îngrijorată de faptul că Tiktok ar putea da dependență și de efectele negative asupra sănătății mintale a minorilor

”Comisia este preocupată de faptul că «Programul de sarcini și recompense» al TikTok Lite, care permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite «sarcini» pe TikTok - cum ar fi vizionarea de videoclipuri, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc. - a fost lansat fără o evaluare prealabilă diligentă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor, și fără a lua măsuri eficiente de reducere a riscurilor.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, având în vedere presupusa absență a unor mecanisme eficiente de verificare a vârstei pe TikTok. Lipsa unor mecanisme eficiente de verificare a vârstei și presupusul efect de dependență al platformelor fac deja obiectul unei investigații în cadrul primei proceduri oficiale împotriva TikTok”, mai spus reprezentanții Executivului comunitar.

Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene: TikTok nu a prezentat o evaluare a riscurilor noului TikTok Lite

”Comisia este îngrijorată de faptul că TikTok nu a prezentat o evaluare a riscurilor noului TikTok Lite, în special în ceea ce privește un «program de recompense» prin care utilizatorii, de exemplu, pot câștiga puncte dacă apreciază conținutul sau își invită prietenii pe TikTok.

Potrivit Legii privind serviciile digitale, platformele online au responsabilitatea de a evalua și de a aborda orice riscuri potențiale cu care s-ar putea confrunta utilizatorii lor.

Prin urmare, Comisia a deschis o anchetă de conformitate prin care îndeamnă TikTok să prezinte o evaluare și să furnizeze mai multe informații cu privire la modul în care își protejează utilizatorii de potențialele riscurile pe platforma lor”, a afirmat Margrethe Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene, potrivit sursei citate.

Această anchetă se va axa asupra următoarelor domenii:

  • Respectarea de către TikTok a obligației ASD de a realiza și de a prezenta un raport de evaluare a riscurilor înainte de a implementa funcționalități, în acest caz programul "Task and Reward Lite", care pot avea un impact critic asupra riscurilor sistemice. În special efecte negative asupra sănătății mintale, inclusiv asupra sănătății mintale a minorilor, în special ca urmare a faptului că noua funcție stimulează comportamente de dependență.
  • Măsurile luate de TikTok pentru a diminua aceste riscuri.

Comisar european: Bănuim că TikTok "Lite" ar putea fi la fel de toxic și de dependent ca și țigările "light"

"Fluxurile nesfârșite de videoclipuri scurte și rapide ar putea fi considerate amuzante, dar, de asemenea, îi expun pe copiii noștri la riscuri de dependență, anxietate, depresie, tulburări de alimentație, timp redus de atenție...

În timp ce prima noastră anchetă de neconformitate DSA împotriva TikTok este încă în curs de desfășurare, compania a lansat TikTok Lite, care recompensează financiar timpul suplimentar petrecut în fața ecranului. Bănuim că TikTok "Lite" ar putea fi la fel de toxic și de dependent ca și țigările "light".

În cazul în care TikTok nu aduce dovezi convingătoare de siguranță, ceea ce nu a reușit să facă până acum, suntem pregătiți să declanșăm măsurile provizorii ale DSA, inclusiv suspendarea funcției TikTok Lite, despre care bănuim că ar putea genera dependență. Nu vom renunța la niciun efort pentru a ne proteja copiii”, a afirmat Thierry Breton, comisar european pentru Piață Internă.

În cazul în care neregulile s-ar confirma, ar reprezenta încălcări ale prevederilor Regulamentului UE privind piețele digitale, mai precizează Comisia Europeană.

”În plus, Comisia a transmis TikTok o solicitare oficială de informații, pe baza unei decizii a Comisiei, prin care obligă societatea să furnizeze un răspuns la cererea de informații din 17 aprilie 2024.

În special, Comisia solicitase TikTok să furnizeze, până la 18 aprilie, raportul de evaluare a riscurilor pentru TikTok Lite, precum și informații despre măsurile pe care platforma le-a pus în aplicare pentru a atenua potențialele riscuri sistemice ale acestor noi funcționalități. TikTok nu a reușit să furnizeze un astfel de document în termenul stabilit.

TikTok are acum termen până la 23 aprilie pentru a transmite Comisiei raportul de evaluare a riscurilor și până la 3 mai pentru a furniza celelalte informații solicitate”, a mai precizat Executivul comunitar.

De ce vrea Comisia Europeană să suspende Tiktok Lite

”În cele din urmă, având în vedere incapacitatea TikTok de a prezenta evaluarea riscurilor care ar fi trebuit să fie efectuată înainte de lansarea TikTok Lite, Comisia suspectează o încălcare a DSA și consideră că există riscuri ca sănătatea mintală a utilizatorilor să fie afectată grav.

Prin urmare, Comisia a comunicat, de asemenea, companiei TikTok intenția sa de a impune măsuri provizorii care constau în suspendarea programului de recompense TikTok Lite în UE până la evaluarea siguranței acestuia. Aceasta ar putea fi reînnoită dacă este necesar și proporțional. Înainte de a adopta în mod oficial suspendarea, TikTok are termen până la 24 aprilie pentru a aduce argumente în apărarea sa, pe care Comisia le va evalua cu atenție”, a mai transmis Comisia Europeană.

Dacă TikTok nu răspunde la cererea de informații a Comisiei, Executivul comunitar poate impune amenzi de până la 1% din venitul anual total sau din cifra de afaceri a furnizorului și sancțiuni periodice de până la 5% din venitul mediu zilnic sau din cifra de afaceri mondială anuală a furnizorului.

Platforma Tiktok, obligată să respecte DSA în UE

Comisia Eurpeană a catalogat TikTok ca fiind o platformă online foarte mare în baza Legii privind serviciile digitale la 25 aprilie 2023, în condițiile în care aplicația a atins, în medie, pragul de 45 de milioane de utilizatori activi în UE. De la sfârșitul lunii august 2023, TikTok face obiectul respectării obligațiilor prevăzute de Legea privind serviciile digitale.

TikTok Lite este o nouă aplicație cu o funcționalitate destinată utilizatorilor cu vârste de peste 18 ani, denumită "Program de sarcini și recompense", care le permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite "sarcini" pe TikTok, cum ar fi vizionarea de videoclipuri, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc. Aceste puncte pot fi schimbate pentru recompense, cum ar fi vouchere Amazon, carduri cadou prin PayPal sau monedele TikTok, care pot fi cheltuite pentru a da bacșișuri creatorilor.

TikTok Lite a fost lansat în Franța și Spania în luna martie.

Potrivit prevederilor DSA, platformele online foarte mari desemnate sunt obligate să prezinte un raport de evaluare a riscurilor, care să includă măsuri de atenuare a oricăror riscuri sistemice potențiale, înainte de a lansa noi funcționalități care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor lor sistemice.

În februarie 2024, Comisia a deschis o primă anchetă oficială împotriva TikTok pentru a evalua dacă aplicația ar fi încălcat DSA în domenii legate de protecția minorilor, transparența publicității, accesul cercetătorilor la date, precum și gestionarea riscurilor legate de designul care creează dependență și de conținutul dăunător. Ancheta este în desfășurare.

În prezent, alte două investigații au fost demarate în baza Legii privind serviciile digitale: una împotriva X și alta împotriva AliExpress.

Începând cu 17 februarie, Legea privind serviciile digitale se aplică tuturor intermediarilor online din UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE