Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lărgirea plajei din Eforie Sud, întârziată de o corabie scufundată. Arheologii trebuie să cerceteze vestigiul

Resturile unei corăbii scufundate întârzie lucrările de lărgire a plajelor din Eforie Sud. Vorbim despre o suprafață de nouă hectare, care trebuia acoperită cu nisip, dar care nu este gata, cu toate că termenul de predare expiră în câteva zile. Constructorii spun că deblocarea lucrărilor depinde un aviz de la Ministerul Culturii, pentru care a fost retrimisă documentația la începutul acestui an.

Epava este sub nivelul apei la aproximativ 2,5 metri, dincolo de marginea actuală a nisipului, a explicat Marius Stamat, managerul companiei constructoare, pentru Euronews România.

Bucățile rămase din corabia veche de aproximativ 200 de ani au fost surprinse în câteva fotografii realizate cu ajutorul unui robot subacvatic de firma care se ocupă de lărgirea plajei din Eforie Sud.

În urmă cu două luni, lucrările au fost oprite pentru ca zona să fie cercetată arheologic, însă constructorul a avertizat că nimeni nu a venit până acum să vadă despre ce este vorba.

Aproximativ nouă hectare de plajă sunt în întârziere în acest moment, iar tone de nisip așteaptă să fie întinse pe plajă. Lucrările ar fi trebuit să fie deja gata pentru că termenul de predare expiră peste câteva zile, însă totul trenează din cauza lipsei unui aviz.

Avizul mult așteptat trebuie să fie eliberat de Ministerul Culturii, iar discuțiile au început de doi ani. Pentru ca epava să poată fi cercetată în adâncuri, este nevoie de un arheolog scafandru acreditat, dar în țara noastră nu există o asemenea calificare.

„Noi am propus din 2020 ca această epavă să fie acoperită cu nisip și ulterior excavat și făcută cercetarea arheologică de pe uscat, lucru care a fost refuzat la momentul respectiv, iar la sfârșitul anului 2022, adică acum o lună am primit o adresă de la Ministerul Culturii prin care ni se cere redepunerea documentației cu specificarea modalității de acoperire a epavei și excavării acesteia de pe uscat fără utilizarea scafandrilor” a explicat Marius Stamat, managerul companiei constructoare.

Lărgirea plajei din Eforie Sud, întârziată de o corabie scufundată. Autoritățile invocă birocrația

Beneficiarul lucrărilor de extindere, adică Administrația Bazinală Dobrogea Litoral a transmis, printr-un comunicat că documentația a fost deja trimisă.

„La data de 06.01.2023 a fost transmisă documentația solicitată de reprezentanții Ministerului Culturii, având încredere că vor fi accelerate activitățile de analiză și de consultare cu reprezentanții Antreprenorului și/sau Beneficiarului, în vederea emiterii unui aviz care să pună în valoare continuarea rapidă a lucrărilor în celula de plajă în cauză”, este răspunsul oferit de reprezentanții Administrației Bazinale Dobrogea Litoral.

În joc sunt și fondurile europene accesate pentru lucrările de extindere a plajei dintre Eforie Nord și Eforie Sud, adică 100 de milioane de euro, iar proiectul trebuie închis până la sfârșitul anului.

„Ca turist ai anumite așteptări și vii aici și vezi lucruri neterminate și chiar și dezgroparea acestei corăbii care s-a găsit ar fi un lucru nemaipomenit, un punct de atracție, ceva în plus pentru promovarea zonei, dar lăsată așa, cum dă Dumnezeu e mai greu”, a afirmat o turistă.

„Va fi necesar să îl termine pentru că ar încurca foarte tare, se poate folosi dar sunt diferențe mari și nu aici cât dincolo la intrarea în mare”, a spus un localnic.

Lucrările în zonă pot fi efectuate doar pănă la începerea sezonului estival. Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale Dobrogea Litoral , după obținerea avizului, lucrările vor fi finalizate în maximum 10 zile. Lucrările între cele două Eforii se desfășoară pe o distanță de aproape şase kilometri. În urma înnisipării, pe sectoarele terminate deja, plaja, afectată grav de eroziunea costieră, a câștigat între 100 și 140 de metri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE