Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La o adresă de domiciliu pot fi înregistrate cel mult 10 persoane. Cei care încalcă legea riscă să fie sancționați

La o adresă de domiciliu pot fi înregistrate cel mult 10 persoane. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care stabileşte că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de 10 persoane.

"Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv", prevede legea.

Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

18.000 de persoane aveau trecut domiciliul la aceeași adresă

Cei care găzduiesc persoane care nu sunt înscrise cu buletinul la adresa la care locuiesc, sunt obligate să se prezinte împreună cu acestea la serviciul de evidență a persoanelor pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu. Excepție fac persoanele care stau în interes de serviciu sau în scop turistic.

Potrivit actului normativ adoptat, "persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul".

Cine este prins că încalcă această prevedere riscă să fie sancționat cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

Deputații au votat limitarea numărului de persoane înregistrate la aceeași adresă după ce Evidența Populației a descoperit mai mult situații absurde. Spre exemplu, într-un apartament din București au fost trecute 18.000 de persoane- cetățeni moldoveni care aveau nevoie de o adresă ca să își facă buletin în Capitală.

Regula nu se aplică și în cazul rudelor

Cătălin Giulescu, chestor în cadrul serviciului de Evidență a Populației din MAI, a vorbit la Euronews România despre motivul pentru care a fost necesară o astfel de reglementare.

Cătălin Giulescu: ”Noi am tras niște semnale de alarmă având în vedere datele pe care noi le constatăm din Administrarea Registrului Național pentru Evidența Persoanelor. În momentul în care au fost distribuite voucherele pentru energie avem o adresă în București unde am ajuns la niște cifre care nu pot fi concepute. Cifra reală este de peste 20.000 în acest moment. Mai avem alte nouă adrese la nivel național unde am depășit 5.000 de persoane care și-au stabilit domiciliul la acea adresă. În opinia mea, interpretarea cum că domiciliul este acela unde persoana declară că locuiește a fost interpretată abuziv de anumiți cetățeni care au permis să ia în spațiu, și-au exprimat consimțământul pentru un număr foarte mare de persoane. Aceste situații ne creează dificultăți în administrarea registrului național pentru evidența persoanelor, având în vedere că nu putem să prestăm servicii digitale în măsura în care avem aceste cifre la un număr, să știți că limitat de adrese, este vorba de 50 de adrese la nivel național.”

Cei care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

Cătălin Giulescu: ”Aceste situații în care peste o mie de persoane declară domiciliul într-un apartament de două persoane, această inițiativă legislativă este stric necesară pentru a asigura pe viitor o revenire la o normalitate necesară pentru dezvoltarea serviciilor digitale. Cifra zece privește doar acele persoane care nu pot să demonstreze o relație de rudenie cu un proprietar sau cu unul dintre coproprietari. Nu sunt vizate acele adrese în care locuiesc mai multe persoane în comun. Fiecare proprietar are libertatea de a permite oricui membru de familie să își stabilească domiciliul, este vorba de acele persoane care nu pot stabili un grad de rudenie cu proprietarul. În 99% din situații, cifra 10 permite tuturor cetățenilor români să își exercite fără niciun fel de dificultăți drepturile constituționale.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE