Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oferte cu vize de flotant, pe Facebook. Părinții sunt dispuși să plătească mii de lei pentru a-i înscrie pe copii la școală

Oră de oră apar pe Facebook sute de anunțuri, postate pe grupuri specializate, de părinții care au nevoie de viză de flotant pentru a-i înscrie pe cei mici la școala favorită. Cum înscrierile pentru clasa 0 încep mâine, unii dintre ei sunt dispuși să plătească chiar și câteva mii de lei pentru a fi siguri că își rezolvă problema cât mai repede. A declara că vei avea o a doua locuință, dar unde de fapt nu vei sta niciodată nici măcar NU e ilegal. Asta spune chiar șeful Direcției de Evidență a Populației, într-o declarație pentru Euronews România.

Părinții au la dispoziție două săptămâni pentru a-și înscrie copiii pentru prima dată la școală. Pentru a evita supraaglomerarea școlilor, legea spune că trebuie respectate circumscripțiile școlare. În realitate însă, părinții caută soluții pentru a-și muta domiciliul temporar pentru a-și înmatricula copiii la școala dorită.

O mamă a postat cu o zi înainte de începerea înscrierilor un anunț în care spune: ”Mă poate ajuta cineva cu o viză de flotant la școala nr. 197 Drumul Taberei?”.

Pe același grup, unii proprietari își oferă chiar ei serviciile contracost.

”Pot oferi luare în spațiu celor interesați, pentru obținerea vizei de flotant, în sector 6, str. Apusului cu Nr. impar”.

La comentarii, cinci părinți s-au arătat deja interesați de ofertă.

Comerțul cu vizele de flotant este la vedere

Nu este ilegal să ai viză de flotant, dar să nu locuiești acolo, spune șeful Direcției pentru Evidența Populației. În plus, legislația nu obligă o persoană să locuiască la reședința declarată.

Chestor Giulescu Cătălin, Direcția pentru Evidența Populației, MAI: Dar asta nu înseamnă că trebuie să locuiască efectiv la domiciliul, respectiv reședință. Ele, atât domiciliul, cât și reședința reprezintă niște puncte față de care persoana este legată, din punct de vedere juridic. Nu putem asocia domiciliul, sau după caz reședința, cu locuirea. Trebuie să luăm în calcul că atât reședința, cât și domiciliul reprezintă atribute de identificare ale persoanei fizice, în măsura în care autoritatea publică dorește să le trimită informări, comunicări, citații, invitații. Trebuie să aibă această posibilitate, de a contacte persoanele fizice.

Un proprietar ar putea lua în spațiu fictiv chiar mai multe persoane, spune șeful de la Evidența Populației.

Chestor Giulescu Cătălin, Direcția pentru Evidența Populației, MAI: Legea specială nu stabilește o limită cu privire la numărul de persoane.

Oficialul spune că amenda se dă doar în cazul în care o persoană nu își anunță rezidența secundară, în termen de 15 zile de la mutarea în noul spațiu.

”Totuși, părinții pot să își înscrie copiii la școala favorită și dacă nu locuiesc în apropiere, dacă îndeplinesc câteva cerințe: Dacă părinții muncesc în circumscripția unității școlare. De exemplu, la această școală din sectorul 5 unde sunt arondate 23 de străzi. Dacă bunicii locuiesc în zonă sau daca unul dintre părinți sau bunici au fost elevi la această scoală”, spune Maria Moiș, jurnalist Euronews.

Înscrierile în grupa 0 se încheie pe data de 18 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE