Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, la summitul de la Praga: „Îndeplinim din 2011 criteriile pentru Schengen. Premierul olandez va veni în România”

Klaus Iohannis a mai atras atenția liderilor europeni că nu se poate vorbi de solidaritate și unitate doar în anumite privințe, în timp ce țara noastră așteaptă să fie acceptată în spațiul Schengen deși îndeplinește condițiile tehnice de 11 ani.

„Noi îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice. Acel lucru a fost verificat și răsverificat.

Între timp suntem de facto parte într-o serie de programe și proceduri aferente Schengen și ne facem treaba foarte bine. Dacă vorbim de unitate și solidaritate în Europa, ea trebuie să existe și între noi. Părerea mea este că toate formatele care ne aduc împreună trebuie finalizate.

Formatul Schengen permite circulația liberă a persoanelor și cred că este important și pentru români să se considere și ei europeni cu drepturi depline. Este lucru cunoscut că împreună cu noi așteaptă și Bulgaria, acum și Croația a solicitat să intre. Eu sunt convins că securitatea Europei și controlul asupra mișcărilor persoanelor care vin din afară ar fi mult îmbunătățit dacă România, Bulgaria și Croația ar fi cooptate în spațiul Schengen. Încă o dată: condițiile tehnice le îndeplinim.

Acum în aceste zile am oferit posibilitatea unui corp de experți să vină să le verifice încă o dată, să fie convinsă toată lumea că sunt în regulă”, a declarat Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European de la Praga.

Premierul Olandei, vizită în România

Președintele României a confirmat pe de altă parte că premierul olandez Mark Rutte vine săptămâna viitoare în România.

„Premierul Rutte vine săptămâna viitoare să viziteze trupele olandeze staționate la Cincu”, a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis anunță soluțiile pentru scăderea prețului la gaze și energie

Klaus Iohannis a venit cu noi declarații cu privire la criza energetică.

"Eu rămân la propunerea mea să despărțim piața gazului de piața electricității. Cred că din ce în ce mai mulți membri din consiliu sunt de aceeași părere. Pe de altă parte e nevoie de deiversificarea resurselor mai ales când e vorba de gaz. Capacitatea porturilor europene pentru gaz lichid trebuie crescută.

Am discutat ieri în marja reuniunii destul de mult cu doamna președinte Von der Leyen două măsuri. Sunt luate în considerare două măsuri, una ar fi limitarea prețului gaze, însă trebuie avut în vedere ca măsura să nu afecteze furnizorii precum Norvegia, care sunt de partea noastră. O altă măsură e creșterea resurselor pentru Repower, diversificarea resurselor energetice. Tema privind gazele a fost discutată, dar în acest for nu se pot lua decizii", a declarat Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE