Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kievul a votat un proiect de lege care aprobă interzicerea Bisericii Ortodoxe ucrainene afiliată patriarhiei Rusiei

După șase luni de dezbateri, parlamentul din Ucraina a aprobat, în primă lectură, un proiect de lege care aprobă interzicerea Bisericii Ortodoxe în Ucraina, conform BBC. Aceasta era afiliată la Patriarhia Moscovei, iar Biserica Ortodoxă Rusă susține războiul din Ucraina, în frunte cu patriarhul Kirill.

"Proiectul de lege nr. 8371 privind interzicerea organizațiilor religioase asociate cu Federația Rusă a fost adoptat în primă lectură. 267 au votat pentru", a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak, pe Telegram, citat de AFP.

Biserica Ortodoxă Ucraineană era afiliată patriarhiei Rusiei

Conform unui sondaj făcut în Ucraina, majoritatea cetățenilor sprijină decizia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demarat, din decembrie 2022, un proces de anchetare a "reprezentanților lumii rusești" din cadrul Bisericii Ortodoxe ucrainene. Serviciul Ucrainean de Informații susține că instituțiile religioase erau folosite ca instrumente de propagandă și influență rusă.

După acest pas, urmează o a doua lectură, care ar putea aduce modificări proiectului de lege.

Biserica Ortodoxă din Kiev, afiliată la patriarhia Moscovei, a fost forțată să părăsească mănăstirea din Kiev Pecersk Lavra din Kiev, în urma unui oprdin primit, după cum a precizat Ministerul Culturii. Timp de aproape un an au existat mai multe controale și descinderi la biserici și categrale, iar în unele dintre ele au fost găsite cărți pro-ruse și alte materiale. Biserica Ortodoxă Ucrainenană a fost formată în 2019, prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

În mai 2023, Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunțat că a decis să treacă la calendarul iulian îndreptat, în care Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie și nu pe 7 ianuarie, ca până atunci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE