Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Macron îl asigură pe Zelenski de sprijinul europenilor, în pofida ''multiplicării crizelor''

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că revenirea conflictului israeliano-palestinian în centrul atenţiei internaţionale nu va afecta sprijinul europenilor pentru Ucraina, relatează AFP.

"Multiplicarea crizelor nu va slăbi în niciun fel sprijinul francez şi european pentru Ucraina, care va rămâne atât timp cât va fi necesar", a subliniat preşedintele francez în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean, a indicat Elysée.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre capacităţile militare ale Ucrainei, care se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în timpul iernii, şi despre "nevoile" acesteia pe măsură ce se apropie acest sezon, au indicat cele două preşedinţii.

Şeful statului ucrainean a subliniat pe platforma X că ţara sa acordă "o mare importanţă ajutorului militar al Franţei", care a furnizat în special tunuri de artilerie Caesar şi a promis rachete SCALP cu rază lungă de acţiune.

Coridorul Mării Negre

Cei doi şefi de stat au "făcut, de asemenea, un bilanţ al iniţiativei de pace ucrainene şi al problemelor legate de securitatea alimentară", a menţionat Elysée.

Ei au discutat în special despre coridorul Mării Negre destinat exporturilor de cereale pe care Ucraina vrea sa-l instituie în pofida blocadei ruse.

Cei doi şefi de stat au abordat, de asemenea, situaţia din Orientul Mijlociu cu masacrele comise de Hamas pe 7 octombrie împotriva israelienilor şi riposta Israelului în Gaza.

"Amândoi am subliniat necesitatea de a proteja civilii şi de a evita orice escaladare ulterioară în regiune", a menţionat preşedintele ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE