Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kelemen Hunor: "Niciodată niciun Guvern nu și-a bătut joc de Parlament în halul ăsta"

Legea pensiilor ar urma să fie adoptată până pe 20 noiembrie, în procedură de urgență, după spusele prim-ministrului Marcel Ciolacu. Însă această grabă a stârnit multe critici. Cei din UDMR, care nu mai fac parte din coaliția de guvernare, susțin că acest guvern își bate joc de parlament, având în vedere că nu sunt parcurși pașii necesari, în special dezbaterile parlamentare.

Însă legea poate trece, pentru că partidele de guvernământ PSD și PNL au majoritate. Kelemen Hunor susține că nu este normal să se întâmple așa ceva.

Kelemen Hunor: "Niciodată niciun Guvern nu și-a bătut joc de Parlament în halul ăsta"

"Din punctul meu de vedere, este cam scurt timpul, astăzi suntem pe 1 noiembrie și încă nimeni nu a văzut proiectul de lege, trebuie să treacă prin două Camere, comisiile de specialitate, plus dialogul social, dar dacă ei doresc și în 48 de ore se poate, că au majoritate.

Din păcate, Parlamentul în această perioadă a fost pus în paranteză. Nu există rectificare de buget. Deci prin hotărâri de Guvern se distribuie banii. Înseamnă că lipsește transparența și lipsește controlul parlamentar.

Niciodată, nicio coaliție, niciun Guvern nu și-a bătut joc în halul ăsta de Parlament. Să nu vii cu rectificare, știind că ai nevoie de rectificare, dar tu faci din pix, prin hotărâri de Guvern. Deci din acest punct de vedere și legea pensiilor poate fi aprobată în 48 de ore, că ai majoritate", a spus Kelemen Hunor, la RFI.

Prevederi din legea pensiilor

Proiectul pentru noua lege a pensiilor publice prevede ca stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Totodată, până în 2035 vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, adică 65 de ani și va fi posibilă menținerea în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Pentru a putea aplica pentru pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE