Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, despre noua lege a pensiilor: ”Vor fi două măriri în 2024, în ianuarie și posibil septembrie. Ultima va fi diferențiată”

Marcel Ciolacu a discutat, marți seara, despre noua lege a pensiilor. Actul normativ ar intra în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2024 și va conține mai multe schimbări.

Premierul a susținut că anul viitor, pensionarii vor avea parte de două măriri, prima în ianuarie, care crește cu 13,8%, iar cealaltă, posibil în luna septembrie, și va fi diferențiată.

”Vreau să o felicit pe doamna ministru pentru perioada scurtă de a închide noua lege a pensiilor și toată echipa de la minister. Au avut concomitent discuții atât cu Banca Mondială cât și cu Comisia Europeană. Eu impunând un ritm alert pe legea pensiilor, care era trecută ca și jalon în cererea de plată IV, astfel încât în noiembrie să pot negocia cu Comisia scoaterea a acelui 9,4 din PIB până în 2070 definitiv. El este scos, e acceptată scoaterea de către Comisie.

Erau două opțiuni, să venim cu o nouă lege a pensiilor care să fie sustenabilă sau să venim cu alți indicatori. Și am evitat ceva subiectiv și am venit cu o nouă lege a pensiilor. Ea cred că e deja pusă în transparență la Ministerul Muncii. Avem 10 zile procedură de transparență, pe urmă va intra la avizare și după avizare va fi înaintată Parlamentului și, în cred că procedură de urgență ea va trece, eu sper până în data de 20 noiembrie și va fi trimisă la promulgare. Coaliția a picat de acord că este o lege a pensiilor foarte bună. Pe 1 ianuarie 2024 legea intră în vigoare.

Prin lege suntem obligați să venim cu mărirea în ceea ce privește inflația din anul trecut. Ea e de 13,8%. Nue cazul să scădem. Asta se aplică la toate pensiile din România, urmând iarăși o mărire în cursul anului 2024, cred că în data de 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalcurare a tuturor dosarelor de pensie. În septembrie, procentul este diferențiat. Ne dorim închiderea inechităților.”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE