Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jumătate dintre consilierii angajați politic din România ar putea rămâne fără locuri de muncă. Deputat PSD: ”Vor fi câteva mii. Asta va fi sigur”

Gabriel Zetea, deputat PSD, a declarat, miercuri, în direct la Euronews România, că jumătate din consilierii angajați politic din România ”vor rămâne fără locuri de muncă”, în condițiile în care Guvernul urmează să elimine 200.000 de posturi existente în prezent în organigramele instituțiilor de stat. Parlamentarul a explicat că Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a angajat în discuțiile cu Comisia Europeană să respecte ținta de deficit bugetar, motiv pentru care este nevoit să diminueze cheltuielile.

Parlamentarul social-democrat a argumentat că Executivul comunitar cere Guvernului României să reducă cheltuielile deoarece țara noastră se află în procedura de deficit excesiv.

”Situația financiară internațională nu este una care să fie benefică, în special în statele vest europene. Criza financiară care tot se preconizează că o să vină și pare că a și generat câteva falimente în SUA. Așadar, contextul internațional nu ne ajută.

Istoric, România în ultimii ani de zile a creat deficite la nivel bugetar care nu sunt sustenabile, ca atare în acest moment Comisia Europeană ne cere să ajungem la o reducere a cheltuielilor statului român. Acest lucru se întâmplă.

Prim-ministrul vine cu OUG extrem de dură în ceea ce privește sistemul bugetar - reduceri de posturi, de șefi, de secretari de stat, de cheltuieli, de miliarde de lei, pentru a arăta antreprenorilor din România că nu pe umerii lor, că nu pe efortul companiilor private se va face această reducere a deficitului bugetar, ci, în primul rând, statul, angajații de la stat vor fi primii care vor suporta (...)”, a declarat Gabriel Zetea, la Euronews România.

Deputatul PSD a afirmat că reducerea de cheltuieli se realizează ”prin eliminarea acestor 200.000 de posturi care sunt în organigramele diferitelor instituții ale statului român; nu sunt ocupate, dar sunt bugetate”.

”A existat și anul trecut o interdicție a angajărilor la stat. Ea nu prea a fost respectată pentru că s-au găsit de fiecare dată portițe prin care șefii de instituții reușesc să dribleze această regulă. (...)

Un șef birou trebuie să aibă în subordine minimum cinci angajați; un șef de serviciu minimum șapte angajați. De-a lungul timpului s-au tot adăugat în schema de personal mai multe posturi pentru a crea mai mulți șefi de birou sau șefi de serviciu.

În momentul în care se elimină aceste 200.000 de posturi, se pierde și funcția de șef de birou sau de șef de serviciu”, a afirmat parlamentarul PSD.

Gabriel Zetea, deputat PSD: ”Singurii care vor rămâne fără locuri de muncă sunt cei angajați pe cabinetele demnitarilor”

Întrebat câți oameni ar urma să fie disponibilizați, Zetea nu a putut indica o cifră exactă, în schimb, a subliniat că ”nu se pune problema să existe concedieri în sistemul public din România”.

Singurii care vor rămâne fără locuri de muncă sunt cei angajați pe cabinetele demnitarilor - că e vorba despre miniștri, primari, secretari de stat. Acești vor rămâne cu jumătate cabinetele.

Un președinte de CJ putea să aibă în acest moment șase angajați pe cabinet. Așadar, trei vor pleca. Un primar de municipiu-reședință de județ tot șase, un primar de oraș mai mare patru (...)

Toate aceste posturi de vor înjumătăți. Această măsură se va aplica și la companiile de stat

Jumătate din consilierii angajați politic din România. Vor fi câteva mii. Asta va fi sigur, cel puțin la nivel de consilieri”, a mai precizat deputatul PSD.

Zetea a amintit că Guvernul se angajează în discuțiile cu Comisia Europeană că își respectă ținta de deficit.

”Suntem deja în procedură de deficit excesiv. Vine din anul 2020, când am avut aproape 10%, din 2021 am avut 7%, în 2022 a fost 5 și ceva”, a mai precizat el.

De asemenea, deputatul PSD a acuzat PNL că e ”blocat în timp” pe motiv că susține în continaure cota unică de impozitare și se opune implementării cotei progresive, o măsură susținută de social-democrați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE