Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai dură măsură luată de Xi Jinping într-un deceniu. Generali de top ai Chinei, care supervizau arsenalul nuclear, au fost înlocuiți

Niște generali de top ai Chinei, care supervizau arsenalul nuclear, au fost înlocuiți de la conducerea armatei de către președintele Xi Jinping. Este cea mai radicală măsură din ultimul deceniu, care vine după ce, săptămâna trecută, liderul de la Beijing l-a înlăturat din funcție pe ministrul afacerilor externe, Qin Gang, despre care nu se mai știe nimic.

Li Yuchao, alături de adjunctul său Liu Guangbin și de Zhang Zhenzhong, au fost înlăturați în iunie, dar China nu a făcut nicio precizare oficială până acum. Ei au fost înlocuiți cu militari din afara diviziei, Wang Houbin și Xu Xisheng, care se ocupă de arsenalul nuclear și de rachetele balistice, una dintre cele mai puternice divizii a armatei Chinei, potrivit presei locale.

Înființată în 2016, divizia are mai multe baze amplasate strategic în apropiere de strâmtoarea Taiwan și ar avea un rol esențial într-o eventuală operațiune de anexare a insulei, pe care Beijingul o consideră teritoriu chinez.

Xi Jinping a înlăturat niște generali de top din armata Chinei

Nu este cunoscut locul în care se află acum Li Yuchao, deși South China Morning Post a relatat săptămâna trecută că Li a fost luat pentru investigații de către organismul pentru supraveghere a corupției din China. El ar fi fost "investigat împreună cu comandantul adjunct al său și cu un comandant adjunct anterior".

Divizia de supraveghere a rachetelor balistice și nucleare ale Chinei a fost înființată în 2016 și este una dintre cele mai puternice divizii militare ale Chinei. Această structură dispune de baze ampasate strategic, în apropierea strâmtorii Taiwan, și este esențială în orice potențială tentativă de anexare a insulei autonome Taiwan.

Aceste epurări vin în contextul în care Xi Jinping, care este și comandatul suprem al armatei, a pledat pentru întărirea controlului Partidului Comunist asupra armatei. Într-un discurs adresat liderilor militari în iulie, el a subliniat importanța "menținerii conducerii absolute a partidului asupra armatei și asigurării unei pregătiri mai puternice pentru luptă".

Acest impuls anticorupție, pe care Xi l-a folosit de la venirea sa la putere, în 2012, a avut parte de mai multe acțiuni. Potrivit Beijingului, el "a măturat două milioane de tigri și muște", expresie pe care Xi Jinping o folosește pentru a viza atât cadrele de rang înalt, cât și cele inferioare din lumea finanțelor, energiei, sportului și afacerilor. Un alt personaj important din armată, care a fost înlăturat de Xi a fost Fang Fenghui, care a fost condamnat la închisoare pe viață, în 2019, pentru acuzații de corupție.

Departamentul de echipamente militare a anunțat săptămâna trecută că investighează corupția legată de ofertele de achiziții, care datează din 2017, precum și scurgerea de informații secrete, potrivit The Guardian.

South China Morning Post menționează că au circulat zvonuri despre faptul că Li și alți oficiali au fost înlăturați pentru că ar fi devenit "imorali" de când s-au mutat în Beijing, ceea ce le-a oferit oportunitatea de a-și valorifica pozițiile privilegiate într-una dintre diviziile militare cele mai monitorizate din China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE