Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jumătate din speciile de păsări sunt în declin la nivel global. Una din opt este ameninţată cu extincţia

Aproape jumătate din speciile de păsări sunt în declin la nivel global, iar una din opt este ameninţată cu extincţia sub presiunea în special a agriculturii, a exploatării forestiere şi a schimbărilor climatice, avertizează un raport de referinţă publicat miercuri de ONG-ul internaţional BirdLife, potrivit Agerpres.

Organizaţia prezintă o imagine ''profund îngrijorătoare'' în raportul său pe 2022 asupra stării populaţiei de păsări în lume.

''O specie de păsări din opt este ameninţată cu extincţia, iar starea populaţiilor de păsări la nivel global continuă să se deterioreze: speciile se apropie mai rapid de extincţie'', a precizat BirdLife.

Speciile de păsări sunt în declin

Majoritatea speciilor care nu sunt încă ameninţate sunt la rândul lor în declin. Astfel, populaţiile a 49% din specii (echivalentul a 5.412) sunt în declin, 38% (4.234) sunt stabile şi doar 6% (659) sunt în creştere.

Aceste cifre arată o accelerare în comparaţie cu cel mai recent raport publicat în urmă cu patru ani. În 2018, circa 40% dintre specii apăreau în declin.

''Declinul nu se limitează la speciile rare şi ameninţate. Populaţiile din anumite specii comune şi larg răspândite se confruntă, de asemenea, cu un declin rapid'', a precizat BirdLife.

Principala cauză: activitatea umană

Această criză este provocată de mai mulţi factori, aproape toţi legaţi de activitatea umană: agricultură, exploatare forestieră, specii exotice invazive, vânătoare şi schimbări climatice. Cea mai importantă ameninţare este extinderea şi intensificarea agriculturii: păsările suferă din cauza pierderii habitatului, a toxicităţii pesticidelor şi a diminuării hranei disponibile.

''Presiunile cu care se confruntă în prezent păsările şi, într-o măsură mai mare biodiversitatea, sunt mai semnificative şi mai diverse ca niciodată'', a subliniat Patricia Zurita, directoare generală a BirdLife International, în prefaţa raportului.

''Există, însă, soluţii eficiente la aceste probleme'', a adăugat ea cu câteva săptămâni înainte de COP15, un important summit dedicat biodiversităţii, care se va desfăşura sub egida ONU în decembrie la Montreal. BirdLife face şi câteva propuneri, de la restabilirea habitatelor la consolidarea legislaţiei, pentru o mai bună protejare a păsărilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE