Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden vrea schimbări de amploare în Consiliul de Securitate al ONU. „A venit timpul ca această instituție să devină mai incluzivă”

Președintele american Joe Biden a cerut creșterea numărului de membri ai Consiliului de Securitate, atât a celor permanenți, cât și a celor nepermanenți, precum și schimbări de amploare în organismul responsabil cu menținerea păcii și securității internaționale.

În discursul susținut miercuri la ONU, Joe Biden a afirmat că ”un război nuclear nu poate fi câștigat și nu ar trebui niciodată purtat”. Liderul de la Casa Albă a acuzat Rusia că a făcut ”în mod iresponsabil amenințări nucleare” și a menționat că Statele Unite nu vor permite Iranului să obțină arma nucleară.

Președintele SUA vrea extinderea Consiliului de Securitate al ONU în cadrul unor noi reforme, prin acordarea calității de membru permanent mai multor state. În prezent, Statele Unite, China, Franța, Rusia și Marea Britanie sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, cu drept de veto.

“Cred, de asemenea, că a venit timpul ca această instituție să devină mai incluzivă, pentru a putea răspunde mai bine nevoilor lumii din prezent. Membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Statele Unite, ar trebui să susțină și să apere în mod consecvent Carta ONU și să se abțină de la utilizarea dreptului de veto, cu excepția unor situații rare și extraordinare. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Statele Unite sprijină creșterea numărului de reprezentanți permanenți și nepermanenți ai Consiliului. Acest lucru include locuri permanente pentru aceste națiuni. Am susținut de mult timp și locuri permanente pentru țările din Africa, America Latină și Caraibe”, a declarat Joe Biden.

Președintele SUA a criticat în termeni duri Rusia din cauza invadării Ucrainei. Liderul de la Casa Albă a catalogat conflictul din Ucraina drept un ”un război brutal și inutil” care a fost ”decis de un singur om”, președintele rus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE