Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden: Statele Unite nu susțin independența Taiwanului

Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite nu susțin independența Taiwanului, după ce alegătorii taiwanezi au respins China și au acordat partidului de guvernământ un al treilea mandat prezidențial, potrivit Reuters.

La începutul zilei, candidatul prezidențial al Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare în Taiwan, Lai Ching-te, a ajuns la putere, respingând cu fermitate presiunile Chinei de a-l respinge, și s-a angajat atât să țină piept Beijingului, cât și să caute să poarte discuții.

"Nu susținem independența..." a declarat Biden, când i s-a cerut o reacție la alegerile de sâmbătă.

Statele Unite au schimbat recunoașterea diplomatică de la Taipei la Beijing în 1979 și au declarat de mult timp că nu susțin o declarație oficială de independență a Taiwanului. Cu toate acestea, menține relații neoficiale cu insula autoguvernată și rămâne cel mai important susținător și furnizor de arme al acesteia.

Beijingul, care nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, se teme că Lai ar putea declara înființarea unei Republici Taiwan, lucru pe care Lai a declarat că nu îl va face.

Biden a supărat anterior guvernul chinez cu comentarii care păreau să sugereze că Statele Unite ar apăra insula dacă aceasta ar fi atacată, o abatere de la o poziție americană de lungă durată de "ambiguitate strategică".

Comentariile sale de sâmbătă par a fi un efort de a liniști Beijingul.

Chiar și așa, Washingtonul a avertizat cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor că "ar fi inacceptabil" ca "orice" țară să intervină în alegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE