Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden i-a spus din nou lui Netanyahu să nu lanseze o operațiune militară la Rafah

Preşedintele american Joe Biden şi-a reiterat joi apelul către premierul israelian Benjamin Netanyahu de a nu lansa o operaţiune militară la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, fără un plan credibil de a-i proteja pe civilii palestinieni, a anunţat Casa Albă, transmite Reuters.

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri a fost a doua în mai puţin de o săptămână pe acest subiect.

Armata israeliană consideră oraşul Rafah drept ultimul bastion al mişcării islamiste palestiniene Hamas, pe care Israelul a promis să o ''nimicească'' după atacul sângeros al acesteia din 7 octombrie soldat cu moartea a circa 1.160 persoane în Israel, în mare parte civili.

Operaţiunea lansată de autorităţile israeliene în Gaza s-a soldat cu 28.663 de morţi şi 68.395 de răniţi, conform unui ultim bilanţ publicat joi de Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas. Potrivit Naţiunilor Unite, peste 1,4 milioane de oameni care şi-au părăsit căminele din alte părţi ale teritoriului palestinian se adăpostesc în prezent în Rafah, oraş care înaintea actualului conflict israeliano-palestinian avea aproximativ 250.000 de locuitori.

Joe Biden şi Benjamin Netanyahu au discutat de asemenea despre negocierile vizând eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas în raidul din octombrie, iar liderul american s-a angajat să continue demersurile în acest scop, a mai indicat Casa Albă.

Potrivit Israelului, în Gaza încă se află 130 de ostatici, dintre care 29 ar fi morţi, dintre cele 250 de persoane răpite de Hamas în 7 octombrie.

Blinken, optimist în privința unui acord pentru eliberarea ostaticilor

Aflat joi la Tirana, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat într-o conferinţă de presă că este posibil un acord pentru eliberarea ostaticilor, dar mai sunt probleme "foarte grele" ce trebuie rezolvate.

Întrebat dacă ar fi posibilă o încetare a focului înainte de 10 martie, când începe luna sfântă musulmană a Ramadanului, Blinken a menţionat că un răspuns anterior al mişcării Hamas la un potenţial acord de armistiţiu a cuprins condiţii "clar" inacceptabile, dar a oferit posibilitatea de a continua demersurile în vederea unui acord.

El a dat asigurări că "se lucrează intens" cu omologii din Qatar, Egipt şi Israel, dar mai există "unele probleme foarte, foarte dificile care trebuie rezolvate". "Însă suntem angajaţi să facem totul pentru a avansa şi să vedem dacă putem ajunge la un acord", a spus secretarul de stat american.

Două surse apropiate acestor discuţii au indicat pentru Reuters că israelienii au respins propuneri ale Hamas de eliberare a ostaticilor în schimbul punerii în libertate a unor deţinuţi palestinieni aflaţi în închisoare în Israel. Una dintre probleme este numărul deţinuţilor palestinieni care ar urma să fie eliberaţi, iar o alta momentul armistiţiului, Hamas dorind ca acesta să înceapă mai devreme.

Directorul CIA, William Burns, se afla joi în Israel pentru continuarea discuţiilor, au mai declarat surse pentru Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE