Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Ofensiva israeliană ar fi o catastrofă. Australia, Canada și Noua Zeelandă avertizează Israel să nu meargă pe această cale

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că o eventuală ofensivă israeliană în Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza, ar fi o catastrofă totală. De aceeași părere sunt și Australia, Canada și Noua Zeelandă, țări care au emis o declarație comună, avertizând Israel să nu meargă pe această cale. În timp ce Statele Unite continuă negocierile cu Egipt și Qatar pentru un acord de încetare a focului, sistemul de sănătate din Gaza se prăbușește. 

Reprezentanții OMS spun că nu există niciun loc sigur în care oamenii din Rafah s-ar putea adăposti. 

Richard Peeperkorn, reprezentant OMS în teritoriile palestiniene ocupate: ”Evacuarea oamenilor și o intervenție militară. Asta ar fi o catastrofă totală. O catastrofă absolută. În primul rând, nu există niciun loc în care oamenii să se poată duce... în care oamenii să se poată muta. Nu există loc pentru nicio evacuare.”

1,5 milioane de oameni, la granița cu Egiptul

Aproximativ 1,5 milioane de oameni se află acum în cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza, la granița cu Egiptul. Spitalele sunt supraaglomerate pentru a funcționa, iar proviziile abia ajung de pe o zi pe alta.

Marwan al-Hamase, directorul spitalului al-Najjar: ”Populația din Rafah s-a înmulțit de cinci ori. Orașul Rafah are acum 1,5 milioane de locuitori.” 

Rick Brennan, director regional pentru situații de urgență, OMS: ”Am vizitat spitalul al-Najjar. Un spital care a fost construit și proiectat pentru a găzdui 65 de pacienți. Astăzi au peste 300 de pacienți. Și majoritatea pacienților sunt pacienți cu traume, mulți dintre ei sunt doar copii.” 

Experții sunt de părere că un acord de pace este singura soluție pentru civilii din Rafah rămași în viață.  

Rick Brennan, director regional pentru situații de urgență, OMS: ”Dar această degradare a sistemului de sănătate este cu adevărat cutremurătoare. Iar singura cale de urmat este pacea. Singura cale de urmat este o încetare a focului, și sperăm și ne rugăm ca aceasta să vină cât mai curând posibil.” 

Bilanțul morților din Gaza a depășit 28.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE