Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, a fost operată după ce a fost depistată cu cancer de piele

Prima Doamnă a Statelor Unite a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea a două leziuni canceroase cutanate. În vârstă de 71 de ani, Jill Biden a fost pregătită miercuri pentru extirparea unei singure leziuni, însă în timpul operației, a mai fost depistată cea de-a doua, a anunțat medicul președintelui american Joe Biden, potrivit Washington Post.

Jill Biden a fost operată miercuri la Centrul Medical Militar Național „Walter Reed”, procedura fiind cunoscută ca operația Mohs. Medicii au confirmat că leziunea era un carcinom bazocelular, cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată în Statele Unite. În timpul pregătirii pentru operație, a fost depistată și o leziune pe partea stângă a pieptului, cu un aspect în concordanță cu carcinomul bazocelular, a precizat medicul Kevin O’Connor.

Medicii spun că au reușit să îndepărteze întreg țesutul canceros. Mai mult, ei au identificat o mică leziune și pe pleoapa stângă a lui Jill Biden, însă nu au concluzionat c-ar fi vorba despre un carcinom bazal. A fost îndepărtat și l-au trimis la un laborator pentru „examinare microscopică standard”.

Jill Biden a fost operată de o formă de cancer de piele

Potrivit specialiștilor, Jill Biden are un prognostic excelent, după ce a fost depistată cu cancer de piele, ce a fost îndepărtat în fază incipientă. Carcinomul bazocelular este mult mai puțin grav decât alte forme de cancer de piele, precum melanomul și carcinomul scuamos, deoarece leziunile sale generează rar metastaze.

În plus, rata de vindecare în urma intervenției Mohs este de aproape 98%, a declarat Mathew Avram, directorul Centrului de Dermatologie Laser și Cosmetică de la Spitalul General din Massachusetts.

Potrivit acestuia, sunt șanse mici de recidivă.

„Nu ar trebui să aibă niciun efect asupra sănătății ei pe termen lung. Chiar și atunci când recidivează, reapare la nivel local și pur și simplu îndepărtezi mai mult țesut”, a adăugat el.

Carcinoamele bazocelulare pot fi agresive, însă rareori pun probleme pe termen lung dacă întreg țesutul canceros este îndepărtat.

„Nu ar trebui să fie o problemă pentru doamna Biden. În cele mai multe dintre cazuri, acest lucru rezolvă problema. Rezecția chirurgicală este tratamentul pentru acest lucru, așa cum i s-a făcut, așa că nu mai este necesar niciun alt tratament”, a explicat Ashwani Rajput, director al Johns Hopkins Kimmel Cancer Center din Washington, potrivit sursei citate.

Alți membri din familia președintelui SUA a fost afectați de forme mai grave de cancer. Beau, fiul lui Joe Biden, a fost diagnosticat cu un cancer cerebral agresiv cunoscut sub numele de glioblastom în 2013 și a murit doi ani mai târziu.

Președinții americani diagnosticați cu cancer

Alți președinți americani s-au confruntat cu probleme medicale asemănătoare. În timpul mandatului prezidențial, Ronald Reagan a fost supus unei intervenții chirurgicale, în anul 1985, pentru îndepărtarea unei excrescențe din nas care s-a dovedit a fi un carcinom bazocelular. Soția sa, Nancy Reagan, a fost diagnosticată cu aceeași formă de cancer pe buza superioară în 1982. Țesutul canceros i-a fost îndepărtat, iar ea nu a mai avut nevoie de tratament.

De asemenea, lui George H.W. Bush i-a fost extirpat un carcinom bazocelular de pe obrazul stâng în 1986, pe când era vicepreședintele lui Reagan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE