Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET: Jill Biden, profesoara de engleză care a ajuns Prima Doamnă a SUA

Jill Tracy Jacobs Biden s-a născut pe 3 iunie 1951. Este Prima Doamnă a Statelor Unite, cadru didactic și a servit și ca a doua doamnă a Statelor Unite în perioada 2009-2017.

Viața și cariera timpurie

În 1975, ea l-a întâlnit pe Joe Biden, senator în acea perioadă. Aceștia s-au căsătorit la Capela Națiunilor Unite din New York în 1977. Au avut împreună trei copiii: Beau, Hunter și  Ashley. Cei doi și-au pierdut fiul, Beau, în 2015 din cauza cancerului cerebral.

În 1976, Jill Biden a început să predea limba engleză la liceul St. Mark’s din Wilmington. Apoi a devenit specialist în lectură la Claymont High School. La acel moment, ea urma și un master în educație cu o specialitate în lectură de la Universitatea West Chester, pe care l-a absolvit în 1981.

În 1993, a acceptat un post de predare la Delaware Technical Community College. După ce patru dintre prietenele ei au fost diagnosticate cu cancer de sân, ea a lansat Biden Breast Health Initiative pentru a educa fetele de liceu din Delaware despre importanța eforturilor de detectare precoce și prevenire a cancerului.

Activitatea sa în timpul administrației Obama-Biden

În 2007, a absolvit studiile universitare de doctorat în domeniul leadership educațional la Universitatea din Delaware. Când soțul ei, pe atunci senator, a devenit vicepreședinte, iar familia Biden s-a mutat la Washington, DC, dr. Jill Biden a început să predea la Northern Virginia Community College (NOVA), unde continuă să facă acest lucru și în prezent.

Pe măsură ce Administrația Obama-Biden s-a concentrat pe redresarea din recesiunea economică din 2008, dr. Biden a lucrat pentru a sublinia rolul critic al învățământului superior în economia națiunii. Ea a găzduit primul Summit de la Casa Albă despre facultățile de stat cu președintele Obama. Ea a devenit, de asemenea, președintele de onoare al College Promise National Advisory Board, conducând efortul de a face facultățile de stat gratuite pentru studenții muncitori.

În 2011, ea a lansat prima fază a „Unirii forțelor” cu Prima Doamnă Michelle Obama, o inițiativă a Casei Albe pentru a sprijini membrii serviciului, veteranii, familiile lor, îngrijitorii și supraviețuitorii. De asemenea, a lansat o carte pentru copii în 2012, „Nu uitați, Dumnezeu să binecuvânteze trupele noastre”, povestea experienței familiei lor văzută prin ochii nepoatei sale, Natalie, în anul în care tatăl ei, Beau, a fost trimis în Irak.

În timpul mandatului său ca a doua doamnă, dr. Biden a călătorit în aproape patruzeci de țări, vizitând baze militare, spitale și tabere de refugiați și pledând pentru educația și bunăstarea fetelor și femeilor.

Activitatea ei ca Prima Doamnă a Statelor Unite

În primul ei an ca Primă Doamnă, dr. Biden a călătorit în 35 de state, peste 60 de orașe și alte trei țări. Ea a continuat să susțină cauzele care i-au definit viața publică: sprijinirea familiilor de militari, susținerea oportunităților educaționale sporite și eforturile de prevenire și detectare precoce a cancerului. Ea a servit, de asemenea, ca mesager principal pentru cele mai urgente priorități ale Casei Albe, inclusiv redeschiderea în siguranță a școlilor, sprijinirea agendei economice a președintelui și îndemnarea adulților și copiilor să se protejeze pe ei înșiși și comunitățile lor prin vaccinarea împotriva COVID-19.

În primăvara lui 2021, dr. Biden a anunțat următoarea fază și prioritățile „Joining Forces”, inițiativa ei de la Casa Albă de a sprijini familiile militarilor și veterani, îngrijitorii și supraviețuitorii. În primul an, a vizitat 16 instalații militare; a organizat peste 20 de evenimente cu familiile militarilor; și a lansat un grup de lucru interagenții cu Consiliul de Securitate Națională, care a asigurat peste 80 de angajamente și propuneri la nivelul guvernului federal pentru a sprijini familiile de militari.

Prin munca sa „Unirea Forțelor”, ea a pledat pentru: oportunități economice sporite pentru soțiile militarilor; programare educațională suplimentară și sprijin pentru copiii militariloe; mai mult accent pe sănătate și bunăstare în comunitatea militară; și resurse îmbunătățite pentru îngrijitori și supraviețuitori.

În activitatea ei didactică de peste 30 de ani, dr. Biden pledează pentru oportunități educaționale sporite pentru toți elevii, de toate vârstele și promovare a educației accesibile și de calitate pentru toată lumea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE