Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia: Interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex este constituțională

Publicat de: Elena Moldoveanu

Un tribunal japonez a decis, luni, că interdicția țării privind căsătoriile între persoane de același sex nu încalcă Constituția și a respins cererile de despăgubire formulate de trei cupluri, care au declarat că le-a fost încălcat dreptul la uniune liberă și la egalitate, relatează AP.

Luni, tribunalul din Osaka a declarat că libertatea căsătoriei din Constituția din 1947 înseamnă doar uniunile bărbat-femeie și nu le include pe cele de același sex și, prin urmare, interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex nu este neconstituțională.

În hotărârea sa, tribunalul din Osaka a respins cererea reclamanților de despăgubiri de 1 milion de yeni (aproximativ 35.000 de lei) pentru fiecare cuplu, pentru discriminarea cu care se confruntă. Reclamanții, două cupluri de bărbați și un cuplu de femei, se numără printre cele 14 cupluri de același sex care au intentat procese împotriva guvernului din cinci orașe mari - Sapporo, Tokyo, Nagoya, Fukuoka și Osaka - în 2019 pentru încălcarea drepturilor la uniune liberă și la egalitate.

Protejarea relațiilor între persoanele de același sex

Decizia de luni a fost un eșec pentru activiștii care sperau să exercite presiuni suplimentare asupra guvernului după decizia pronunțată de tribunalul districtual din Sapporo în martie 2021.

Judecătorul Fumi Doi a declarat că mariajul pentru cuplurile heterosexuale este un sistem stabilit de societate, pentru a proteja o relație între bărbați și femei care nasc și cresc copii și că modalitățile de a proteja relațiile între persoane de același sex sunt încă în dezbatere publică.

Cu toate acestea, instanța a îndemnat parlamentul să caute metode pentru a proteja mai bine relațiile între persoane de același sex, inclusiv opțiuni pentru legalizarea căsătoriei între persoane de același sex.

Conform normelor actuale din Japonia, cuplurile de același sex nu pot moșteni proprietatea celuilalt, casa sau alte bunuri pe care le împart și nu au drepturi părintești asupra copiilor celuilalt. Acestora li se interzice adesea să închirieze apartamente împreună și să beneficieze de vizite la spital și de alte servicii disponibile pentru cuplurile căsătorite.

Taiwan este singura națiune sau teritoriu asiatic care a legalizat căsătoria între persoane de același sex.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE