Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Japonia începe deversarea în ocean a apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima

Premierul japonez Fumio Kishida a confirmat marţi că apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima va fi deversată în ocean, în ciuda protestelor pescarilor din vecinătate, ale activiştilor de mediu şi ale guvernului chinez, transmite dpa. El a susţinut că operaţiunea "nu poate fi amânată".

Topirea combustibilului nuclear din trei din cele şase reactoare ale centralei a fost cel mai mare dezastru postbelic din Japonia şi al doilea accident nuclear ca gravitate, după cel din 1986 de la Cernobîl. Scurgerile de materiale radioactive au impus evacuarea a zeci de mii de locuitori din apropiere.

Autoritatea niponă de reglementare în domeniul nuclear a aprobat deja deversarea.

La începutul lui iulie, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) aprecia că impactul va fi neglijabil.

Asociaţiile pescarilor japonezi se tem însă că va fi afectată imaginea produselor lor.

China aplică reglementări mai stricte pentru produsele din Japonia

China a anunţat de câteva săptămâni că va aplica reglementări mai stricte pentru importul alimentelor din Japonia, în caz că guvernul de la Tokyo nu renunţă la planul de deversare. Autorităţile vamale chineze au comunicat deja că se va menţine interdicţia de import a alimentelor din zece prefecturi nipone, printre care şi Fukushima.

Marţi, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a afirmat că decizia Japoniei este "greşită", iar apele contaminate trebuie eliminate într-un mod responsabil şi sub o supraveghere internaţională strictă. El a adăugat că China va lua toate măsurile necesare pentru protecţia mediului marin, a siguranţei alimentare şi a sănătăţii publice.

Hisayo Takada, reprezentant al organizaţiei din Japonia a grupului ecologist Greenpeace, a declarat că guvernul nipon a ignorat îngrijorarea pescarilor, a cetăţenilor şi a comunităţii internaţionale. "Suntem profund dezamăgiţi şi indignaţi de anunţul guvernului Japoniei" că va fi deversată în ocean "apă cu conţinut de substanţe radioactive", a mai spus el.

Takada a comunicat că "în loc să recunoască deficienţele planului actual de dezafectare, criza nucleară în curs şi volumul uriaş de fonduri publice necesare, guvernul japonez intenţionează să repornească mai multe reactoare nucleare, în ciuda dovezilor privind cutremurele mari şi riscurile de siguranţă".

Decontaminarea sitului va dura decenii

Decontaminarea sitului şi demontarea instalaţiilor de la Fukushima vor mai dura decenii, însă Japonia se confruntă cu problema imediată a depozitării a circa 1,33 milioane de metri cubi de apă contaminată provenită din precipitaţii, din pânza freatică şi din circulaţia necesară pentru răcirea miezurilor reactoarelor. Capacitatea de depozitare va deveni în curând insuficientă.

Proiectul de deversare prevede tratarea apei contaminate pentru eliminarea elementelor radioactive, cu excepţia tritiului (izotop al hidrogenului), şi diluarea înainte de evacuarea în mare printr-un tunel lung de un kilometru. Procesul este planificat pe o durată de 30 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE