Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia suspendă programul"vizelor de aur" pentru ruși și belaruși, abia după un an de la recomandarea UE

Italia a suspendat programul de vize de aur pentru cetățenii ruși și belaruși, a anunțat Ministerul Afacerilor din această țară pe site-ul său.

Presa italiană a relatat că a luat această decizie la jumătatea lunii iulie - la mai bine de un an după ce Comisia Europeană a recomandat această măsură în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Programele de vize pentru investitori sau "vize de aur" oferă persoanelor posibilitatea de a obține un permis de ședere prin achiziționarea unei case, prin investirea unor sume importante de bani sau prin efectuarea unei donații.

Pentru națiunile UE, acest lucru înseamnă, de asemenea, adesea, obținerea accesului la beneficiile pe care le oferă statutul de rezident al blocului - inclusiv libera circulație între țări.

Programul italian oferă un permis de ședere de doi ani (care poate fi prelungit cu trei ani) în schimbul unei investiții de 2 milioane de euro în obligațiuni de stat italiene, a unei investiții de 500 000 de euro într-o societate italiană cu răspundere limitată, a unei investiții de 250 000 de euro într-o întreprindere italiană inovatoare sau a unei donații de 1 milion de euro pentru o inițiativă filantropică din Italia, potrivit Euronews Travel.

De ce a recomandat UE să suspende sistemele de vize de aur?

În martie 2022, Comisia Europeană a solicitat tuturor statelor membre ale UE să suspende programele de vize de investitor pentru cetățenii ruși și belaruși.

Aceasta a avertizat că este posibil ca cei "care fac obiectul unor sancțiuni sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina" să fi dobândit cetățenia UE sau un acces privilegiat la UE - inclusiv libertatea de circulație în spațiul Schengen - în cadrul acestor scheme.

Revista italiană Altreconomia relatează că Italia a eliberat anul trecut cel puțin 32 de vize de "investitor" pe doi ani pentru cel puțin 32 de cetățeni ruși din 36 de cereri, pe baza datelor furnizate de Ministerul Afacerilor. Acest număr a fost mai mare decât cel eliberat investitorilor din Marea Britanie, SUA și alte 23 de țări din afara UE la un loc.

Nu existau date care să arate câte au fost eliberate până acum în acest an.

Țările UE renunță la sistemele de vize de aur

Italia este una dintre puținele țări din UE care încă mai au sisteme de vize de aur.

Comisia Europeană a declarat anterior că astfel de programe reprezintă un risc pentru securitate, transparență și valorile Uniunii Europene.

La începutul acestui an, Irlanda și-a eliminat programul "Investitor imigrant", care oferea rezidență irlandeză în schimbul unei donații de 500 000 de euro sau a unei investiții anuale de 1 milion de euro pe trei ani în țară.

Și Portugalia a pus capăt programului său de rezidență prin investiții pentru a combate creșterea prețurilor la proprietăți și chirii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE