Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt „vizele de aur” și de ce reprezintă ele o amenințare pentru Uniunea Europeană

Obținerea dreptului de a trăi și de a lucra într-o altă țară poate fi un proces lung și dificil. Dar nu este întotdeauna cazul celor cu bani de cheltuit.

Vizele de aur oferă oamenilor bogați oportunitatea de a „cumpăra” în esență dreptul de ședere – uneori fără a fi nevoiți măcar să locuiască în țară.

Iar popularitatea lor în Uniunea Europeană este în creștere, pe măsură ce oamenii caută să se îndepărteze de deciziile politice precum Brexitul care le-ar putea limita drepturile.

Odată ce mediul politic și social a devenit instabil în SUA, se așteaptă să crească cererile de vize „de aur” de la americani. În ultimul său raport, firma de pașapoarte Get Golden Visa prezice că 2022 va fi „cel mai aglomerat an de până acum”.

Ce sunt exact aceste scheme de vize de aur și de ce UE a ridicat întrebări cu privire la siguranța lor în ultimele luni, vedem în rândurile următoare.

Ce este o viză de aur?

Reședința prin scheme de investiții, altfel cunoscute sub denumirea de „vize de aur”, oferă oamenilor șansa de a obține un permis de ședere pentru o țară prin achiziționarea unei case acolo sau făcând o investiție mare sau o donație.

Toți solicitanții trebuie să aibă peste 18 ani, să aibă antecedente penale curate și să aibă suficiente fonduri pentru a face investiția necesară.

Există, de asemenea, pașapoartele de aur, cunoscute oficial ca cetățenie prin programe de investiții, care permit străinilor să obțină cetățenia folosind aceleași mijloace.

Pentru țările din UE, acest lucru înseamnă și obținerea accesului la multe dintre beneficiile de a fi rezident al blocului - inclusiv libera circulație între țări.

Ce face UE cu vizele și pașapoartele de aur?

La începutul acestui an, Comisia Europeană a cerut guvernelor UE să nu mai vândă cetățenia investitorilor.

Deși acestea sunt diferite de vizele de aur, care oferă rezidență permanentă mai degrabă decât cetățenia, apelul a venit ca parte a unei mișcări de a restrânge această industrie combinată de mai multe miliarde de euro. În urma războiului din Ucraina, au existat îngrijorări că aceste scheme ar putea reprezenta un risc pentru securitate.

Bruxelles-ul a cerut, de asemenea, țărilor să verifice dacă persoanele sancționate din cauza războiului dețin un pașaport de aur sau o viză pe care le-au eliberat-o.

Ce țări UE oferă vize de aur și care sunt cerințele?

Există doar câteva locuri care oferă încă pașapoarte de aur în UE. Una dintre aceste țări este Malta. Aici suma minimă de investiție începe de la 690.000 de euro și oferă cetățenie între 12 și 36 de luni.

Portugalia este considerată în general a fi „cea mai bună” schemă pentru cei care doresc să obțină rezidență prin investiții.În 2021 a depășit 10.000 de cereri pentru vize de aur. Și între ianuarie și august 2022, programul a adus aproape 398 de milioane de euro în țară, potrivit agenției naționale de știri din Portugalia LUSA.

Investiția minimă în Portugalia este de 280.000 de euro, care poate fi realizată prin cumpărarea de proprietăți într-o zonă cu densitate scăzută a populației care are nevoie de renovare. Pentru cei care plănuiesc să o facă doar prin numerar, poate costa până la 5 milioane de euro transferați într-un cont bancar portughez sau într-o investiție aprobată.

Italia este o altă destinație populară pentru cei care doresc să obțină reședință prin investiție. Introdusă în 2017, viza sa de aur acordă cetățenilor din afara UE un permis de ședere pentru doi ani în schimbul unei investiții în Italia .

Investiția minimă aici este de 500.000 de euro, care trebuie făcută printr-o țară limitată italiană. Cei care dețin aceste vize își pot include și familia în cerere și beneficiază de un regim fiscal special.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE