Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia, pregătiri pentru alegeri parlamentare. O coaliție de extremă dreapta pare favorită

După căderea guvernului Draghi, Italia se pregătește de alegeri parlamentare generale. Jurnalistul Euronews de la Roma, Giorgia Orland, a explicat care sunt partidele favorite în sondaje.

Giorgia Orland: „Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale din Italia, partidele politice se pregătesc, sunt în proces de formare de alianțe. De fapt, legislația italiană privind alegerile favorizează partidele care formează alianțe mari. Cu două zile în urmă, o coaliție de centru stânga s-a destrămat, la nici o săptămână de la formarea sa, eventual lăsând victoria altei coaliții, care include două partide de extremă dreapta. Coaliția respectivă este condusă de partidul Frații Italiei al Giorgiei Meloni și include Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini și partidul lui Berlusconi, Forza Italia, iar coaliția acestora este hotărâtă să obțină o majoritate detașată pe 25 septembrie. Potrivit legislației actuale, liderul partidelor dintr-o anumită coaliție care primește cea mai mare parte a voturilor are dreptul să devină premier.

Giorgia Meloni ar putea deveni premierul Italiei și prima femeie în această funcție din Italia. Dar partidul Frații Italiei are numeroase probleme, incluzând relațiile cu Rusia, cu Europa, și felul în care partidul vrea să reformeze planul italian de reziliență și redresare, pe care fostul prim-ministru Mario Draghi l-a prezentat pentru ca țara să primească cea mai mare parte din fondurile UE pentru reziliență și redresare, necesare ca economia să crească, după efectele pandemiei, probleme (ale partidului) care au atras multe critici, în special de la Bruxelles”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE