Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Italia plănuiește posibile evacuări din cauza unui vulcan de lângă Napoli

Italia plănuiește posibile evacuări din cauza unui vulcan din apropierea orașului Napoli. După luni de cutremure repetate, guvernul ia măsuri pentru a se asigura că zona este pregătită să facă față unor cutremure sau erupții mai puternice, potrivit Euronews Travel.

Campi Flegrei se află la aproximativ 20 de kilometri de Napoli - poarta de acces către pitoreasca Coastă Amalfitană. Caldera este presărată cu 24 de cratere și este mult mai mare decât Vezuviul din apropiere, care a distrus orașul antic roman Pompei în anul 79 d.Hr.

De ce plănuiește Italia posibile evacuări în apropiere de Napoli?

Guvernul italian plănuiește o posibilă evacuare în masă a zeci de mii de persoane care locuiesc în jurul vulcanului Campi Flegrei, au anunțat joi autoritățile. Noile măsuri, care includ un program de verificare a rezistenței clădirilor din zonă după luni de cutremure repetate, urmau să fie discutate în cadrul unei ședințe de cabinet în cursul zilei, potrivit unui comunicat al guvernului.

Campi Flegrei este presărată cu orașe și sate, printre care Pozzuoli, Agnano și Bacoli, care au o populație totală de peste 500.000 de locuitori. Zona a fost zguduită de peste 1.100 de cutremure numai în ultima lună, inclusiv un cutremur de 4,0 luni și un cutremur cu magnitudinea de 4,2 săptămâna trecută - cel mai puternic în zonă din ultimele patru decenii.

Este posibil ca Campi Flegrei să erupă?

Experții spun că activitatea seismică crescută este probabil legată de un fenomen cunoscut sub numele de bradisism, când pământul se ridică sau coboară, în funcție de ciclu, cauzat de umplerea sau golirea camerelor magmatice subterane.

Nu există o amenințare iminentă de erupție, spun majoritatea vulcanologilor, dar, având în vedere că, în prezent, pământul se ridică cu 1,5 cm pe lună, există îngrijorare cu privire la impactul asupra clădirilor locale.

Ministrul Protecției Civile din Italia, Nello Musumeci, a declarat săptămâna aceasta că evacuările vor fi declanșate doar în caz de "extremă necesitate".

De asemenea, se așteaptă să fie direcționate mai multe resurse către agențiile locale de protecție civilă pentru a se asigura că acestea pot interveni rapid în caz de urgență și să finanțeze o campanie de comunicare pentru a crește gradul de conștientizare a publicului, a declarat Musumeci.

Presa locală a relatat că un grup de spitale din zonă va începe de vineri teste de evacuare pentru a se asigura că sunt pregătite să facă față unor cutremure sau erupții mai puternice.

Ultima dată când Campi Flegrei a suferit o explozie comparabilă de cutremure a fost în anii 1980. Cu acea ocazie, aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate temporar din apropiere de Pozzuoli.

Ultima erupție semnificativă a avut loc în 1538. Una dintre cele mai mari erupții a avut loc în urmă cu 39.000 de ani și ar fi putut duce la dispariția omului de Neanderthal, spun cercetătorii. Magma de la acea explozie a fost găsită în Groenlanda, la o distanță de 4.500 km.

Ce se întâmplă dacă vulcanul Campi Flegrei erupe?

În cazul în care se produce o erupție, se va declanșa un plan de evacuare. Acesta prevede că locuitorii vor fi scoși din zonă cu ajutorul transportului public sau privat în termen de trei zile.

Nivelurile de risc verde, galben, portocaliu, portocaliu și roșu sunt revizuite lunar. Nivelul de alertă în Pozzuoli este în prezent galben.

Locuitorii din zonă primesc, de asemenea, alerte prin SMS atunci când are loc un cutremur cu magnitudinea de 1,5 sau mai mare pe scara Richter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE